Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μείωση των έμμεσων φόρων

Ενώ η κυβέρνηση εξελισσει τη μείωση των άμεσων φόρων δεν είναι στις προθέσεις της η μείωση των έμμεσων φόρων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διευκρίνισε χθες («Real Fm») ότι «οι προτεραιότητές μας για την αντιμετώπιση του θέματος των ανατιμήσεων δεν είναι στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων στα καύσιμα ή του Φ.Π.Α. στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Είναι στην κατεύθυνση ενίσχυσης του εισοδήματος και λειτουργίας της αγοράς”.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα έσοδα που προέρχονται από τους φόρους, είναι μια πολύ βασική πηγή εσόδων του ελληνικού Κράτους και γι’ αυτό και δεν πρέπει κανείς να είναι βιαστικός ή εύκολα να λέει «ανεβαίνει η τιμή σε ένα είδος», «να μειώσω τον φόρο εκεί ή τον ΦΠΑ ή τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης», δεδομένου ότι η ζημιά που μπορείς να κάνεις θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το όφελος που προσδοκάς.

“Υπάρχουν τρόποι και για την εποπτεία της αγοράς και για τη σωστή λειτουργία της και για το να έχει ο καταναλωτής επιλογή σε διάφορα επίπεδα τιμών. Είναι ώρα όλοι, με πρώτη την Πολιτεία, να διαδραματίσουν τον ρόλο τους προς την κατεύθυνση αυτή”, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Σταϊκούρας: δεν υφίσταται μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες (Παραπολιτικά 90,1) τόνισε πως η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόνιμες παρεμβάσεις για να βοηθήσει το διαθέσιμο εισόδημα με μειώσεις φόρων και αύξηση μισθών. Σημείωσε πως δεν υφίσταται μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ καθώς δεν μπορεί να εκτροχιαστεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηριχθούν κλάδοι που πλήττονται από την πανδημία.

Ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύθηκε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μειωθεί το κόστος των ελληνικών νοικοκυριών που πλήττονται από το κύμα της ακρίβειας καλώντας την επιχειρηματικότητα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ως προς την ενεργειακή κρίση είπε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθά για όσο χρειαστεί και σχετικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές είπε πως η αποπληρωμή τους πήγε τον Ιούνιο ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κουρέματος εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Από την κυβέρνηση έχει τονιστεί η πολιτική προς τη μείωση φόρων και εισφορών όπου για παράδειγμα ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τις ήδη ανακοινωθείσες παρεμβάσεις όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ συν 60 εκατ. ευρώ το 2022 (όπου ίσχυε μείωση κατά 22% από το 2019), η μείωση στη φορολόγηση των επιχειρήσεων στο 22% από 29%, οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 4% και οι μόνιμες μειώσεις σε προκαταβολές φόρου , η μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr