Νετανιάχου εμιράτα

Η “σφήνα” της Ιορδανίας και η διένεξη μεταξύ Αμάν και Τελ Αβίβ για το διαφιλονικούμενο ιερό τέμενος Αλ Ακσα, οδήγησε στην ακύρωση του κρίσιμου ταξιδιού του Μπένζαμιν Νετανιάχου στα Ηνωμένα Αραβαικά Εμιράτα – ενός ταξιδιού, που είχε ως στόχο της επισφράγηση της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο Μπένζαμιν Νετανιάχου ματαίωσε την επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λόγω καθυστέρησης που σχετιζόταν με τα ιορδανικά δικαιώματα υπερπτήσεων. Τα ΗΑΕ δεν είχαν επιβεβαιώσει επίσημα την προγραμματισμένη επίσκεψη, η οποία διέρρευσε σε ισραηλινά ΜΜΕ χθες, Τετάρτη.

Καθυστέρηση στην άδεια υπερπτήσης

Η καθυστέρηση στην άδεια υπερπτήσης από το Αμάν για το αεροπλάνο του Νετανιάχου ήταν, κατά τους αναλυτές, τακτικός ελιγός, και είχε μορφή “αντιποίνων” για την ακύρωση της χθεσινής επίσκεψης του Ιορδανού πρίγκιπα διαδόχου Χουσέιν μπιν Αμπντάλα στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, για το οποίο υπάρχει κόντρα μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Χουσέιν μπιν Αμπντάλα σχεδίαζε να συμμετάσχει μαζί με Παλαιστίνιους πιστούς σε μια τελετή στο τέμενος, που είναι ο τρίτος ιερός τόπος του ισλάμ και βρίσκεται στην εντός των τειχών Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ με τον πόλεμο του 1967.

Οι Εβραίοι τιμούν τον τόπο αυτό ως το σημείο όπου βρίσκονταν κάποτε δύο αρχαίοι ναοί τους και έχει αποτελέσει συχνά σημείο ανάφλεξης της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Η επίσκεψη θα προγραμματιστεί εκ νέου

Οι ισραηλινές αρχές άλλαξαν το πρόγραμμα του πρίγκιπα διαδόχου που είχε συμφωνηθεί με το Αμάν και η κίνηση θεωρήθηκε ότι έθετε σε κίνδυνο το δικαίωμα των Παλαιστινίων και άλλων μουσουλμάνων να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στο σημείο.

Ο Νετανιάχου επρόκειτο να επισκεφθεί τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν –το οποίο έχει επίσης εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ– τον περασμένο μήνα αλλά ματαίωσε το ταξίδι επικαλούμενος ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της COVID-19.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Νετανιάχου, ο ίδιος και ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ-Ναχγιάν συμφώνησαν να την επαναπρογραμματίσουν.

Πηγή: economico.gr