ΕΚΤ

Όπως είναι ήδη γνωστό, η ΕΚΤ διατήρησε μετά από άλλη μια συνεδρίαση του Δ.Σ. σταθερά τα επιτόκια, ενώ η επικεφαλής της ευρω-τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αρνήθηκε να δεσμευτεί (για άλλη μια φορά) σχετικά με το χρόνο της έναρξης της αποκλιμάκωσης του κόστους χρήματος στην ευρωζώνη.

Προβληματισμός

Η Λαγκάρντ ομολόγησε ότι ένας μικρός αριθμός μελών του Δ.Σ. ζήτησε την ταχεία μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο η πλειοψηφία, με την οποία συντάχθηκε και η ίδια, ζήτησε να υπάρχει μια πιο μακροπρόθεσμη παρατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων πριν ληφθούν αποφάσεις, αναφέροντας ότι αν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία, θα μπορούσε η ΕΚΤ να συζητήσει για μια μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο.

Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τη Γαλλίδα πρόεδρο και το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι ότι, εκτός από τον πληθωρισμό, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και την επίδραση της πολιτικής των ΗΠΑ στην Ευρώπη, καθώς μετά την διακοπή της εισαγωγής φθηνού φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ εξαρτήθηκε από το φυσικό αέριο των ΗΠΑ και όχι μόνο.

Η ενέργεια

Ως γνωστό, η εκκαθάριση των ενεργειακών προϊόντων γίνεται σε όρους δολαρίου και με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να έχουν φτάσει στα 90 δολάρια το βαρέλι, με καταλύτη την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις αναλύσεις να θέλουν την τιμή να αυξάνεται περαιτέρω ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι, η εκκίνηση μιας πορείας μείωσης επιτοκίων του ευρώ πριν κινηθεί ανάλογα η Fed, είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη.

Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα αποδυνάμωνε την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία σήμερα μοιάζει να δυσκολεύεται να παραμείνει πάνω από ένα προς ένα. Μάλιστα, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης που θα πυροδοτούσε μια νέα ενεργειακή κρίση, η Ευρώπη θα εξαναγκάζονταν σε όλο και ακριβότερες εισαγωγές ενέργειας, οι οποίες με τη σειρά τους θα ξεκινούσαν ένα νέο φαύλο κύκλο υψηλού πληθωρισμού.

Τράπεζες

Από την άλλη αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει πιο κοντά στο 2% τον Απρίλιο και Μάιο, η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να κινηθεί ανάλογα. Μπορεί μεν να μην είναι δική της ευθύνη η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη (και μια πιθανή υφεσιακή τάση λόγω του υψηλού κόστους χρήματος), αλλά είναι οι τράπεζες, οι οποίες έκαναν εδώ και 8 χρόνια χορηγήσεις με κυμαινόμενα επιτόκια, βασισμένα στα μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Με την απότομη ιστορική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της “γηραιάς ηπείρου” νιώθουν πλέον υπερβολική πίεση. Συνεπώς μια παράταση του περιβάλλοντος των υψηλών επιτοκίων, θα μπορούσε να προκαλέσει μια υφεσιακή κατάσταση στην οικονομία της Ευρώπης, η οποία θα “κάτσει” πάνω στις κρίσεις που προκάλεσε η πανδημία του SARS-CoV-2 και ο πληθωρισμός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr