Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι διαγράφει άλλα 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέη φοιτητικών δανείων για χιλιάδες δανειολήπτες.

Το νέο πρόγραμμα

Περίπου 277.000 δανειολήπτες φοιτητών θα επωφεληθούν από τον τελευταίο γύρο ελάφρυνσης. Ένα μεγάλο μέρος της διαγραφής – περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια για 206.800 άτομα – αφορά δανειολήπτες που έχουν εγγραφεί στο νέο σχέδιο αποπληρωμής της κυβέρνησης Μπάιντεν με βάση το εισόδημα, γνωστό ως SAVE. Επιπλέον, το υπουργείο έχει διαγράψει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για 65.700 δανειολήπτες μέσω διοικητικών προσαρμογών στις πληρωμές IDR (δόσεις ανάλογα με το εισόδημα) και 300 εκατομμύρια δολάρια για 4.600 δανειολήπτες μέσω του προγράμματος Public Service Loan Forgiveness.

Σήμερα βοηθάμε 277.000 δανειολήπτες που καταβάλλουν πληρωμές για τα φοιτητικά τους δάνεια για τουλάχιστον μια δεκαετία“, δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Τζέιμς Κβάαλ σε ανακοίνωσή του. “Έχουν πληρώσει ό,τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά και έχουν κερδίσει τη διαγραφή του υπολοίπου του δανείου τους“. Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης διαφημίζουν τις προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους των φοιτητικών δανείων στην προεκλογική εκστρατεία.

Διαγραφή 153 δισ. χρέους

Η κυβέρνησή του έχει διαγράψει περίπου 153 δισεκατομμύρια δολάρια για 4,3 εκατομμύρια δανειολήπτες. Και για να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις για το 2020, ο Μπάιντεν εξακολουθεί να εργάζεται πάνω σε ένα πιο σαρωτικό πρόγραμμα διαγραφής του φοιτητικού χρέους, το οποίο θα αντικαταστήσει το αρχικό του σχέδιο ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο το περασμένο καλοκαίρι. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν ταξίδεψε στο Μάντισον του Ουισκόνσιν, για να παρουσιάσει νέες λεπτομέρειες σχετικά με την τελευταία του προσπάθεια ελάφρυνσης του φοιτητικού χρέους.

Ο Λευκός Οίκος απέστειλε επίσης την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον σύζυγό της, Ντάγκλας Έμχοφ σε άλλες κρίσιμες πολιτείες. Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το σχέδιο. Στόχος του είναι να διαγράψει τους απλήρωτους τόκους για τους δανειολήπτες που χρωστούν τώρα περισσότερα δάνεια από όσα είχαν αρχικά δανειστεί και να διαγράψει το χρέος για άλλους δανειολήπτες που θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τα υπάρχοντα ομοσπονδιακά προγράμματα, αλλά δεν κατάφεραν να εγγραφούν.

“Σχέδιο Β”

Ορισμένοι δανειολήπτες που παρακολούθησαν “προγράμματα χαμηλής αξίας” θα τύχουν επίσης ελάφρυνσης, ενώ η διοίκηση επιδιώκει επίσης να παράσχει ανακούφιση σε “εκατομμύρια” δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. “Από την πρώτη ημέρα της κυβέρνησής μου, υποσχέθηκα να αγωνιστώ για να διασφαλίσω ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί εισιτήριο για τη μεσαία τάξη και όχι εμπόδιο στις ευκαιρίες“, δήλωσε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του σχετικά με τη νέα ελάφρυνση. “Δεν θα σταματήσω ποτέ να εργάζομαι για τη διαγραφή του φοιτητικού χρέους – όσες φορές και αν προσπαθήσουν να μας σταματήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι“.

Το Υπουργείο Παιδείας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σχεδίαζε να προτείνει επίσημα το νέο “Σχέδιο Β” για την ελάφρυνση του φοιτητικού χρέους τον Μάιο. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Πέμπτης ότι “θα υπάρξουν πολλαπλοί κανόνες και θα έρθουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, και νομίζω ότι θα δείτε σε αυτούς τους κανόνες εκτιμήσεις για τους ανθρώπους που επωφελούνται και γύρω από το κόστος που συνδέεται με αυτούς τους κανόνες“.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr