Μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στην αγορά ενέργειας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους καταναλωτές, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σημαντική αύξηση θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 4/3/2022 οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η τιμή χονδρικής στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται αύριο στα 362,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 29% σε σχέση με τη σημερινή ημέρα, ενώ η μέγιστη τιμή φτάνει στα 446,52 ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή ιστορικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά τις 22 Δεκεμβρίου, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 415,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε ό,τι αφορά στην παραγωγή, οι μονάδες φυσικού αερίου καλύπτουν αύριο το 53,7% της ζήτησης, ενώ μειωμένη είναι η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών (16,3%), των υδροηλεκτρικών (4,3%) και των εισαγωγών (5,5%). Σημαντικές (κοντά στις 26 γιγαβατώρες) είναι και οι εξαγωγές ενέργειας.

Άλμα και για το φυσικό αέριο

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, η τιμή του έφθασε κοντά στα 200 ευρώ την μεγαβατώρα, καθώς η αγορά συνεχίζει να επικεντρώνεται στις κυρώσεις προς τη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία, αν και μέχρι στιγμής Ευρώπη και ΗΠΑ δεν έχουν πλήξει τον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας.

Στην Ολλανδία, τα συμβόλαια μηνός κινούνται στα 182,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα σημείωσαν αύξηση έως και 21% και τα 199,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αύξηση κατά 11% καταγράφεται και στην αγορά του Λονδίνου.

Οι ενεργειακές πιέσεις αποτυπώνονται και στην τιμή του πετρελαίου, όπου η τιμή του Brent έφθασε έως τα 119 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού έως τα 116 δολάρια ανά βαρέλι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr