Όπως είναι γνωστό, Γαλλία και Ινδία το 2017 υπέγραψαν συμφωνία, ώστε το Νέο Δελχί να αγοράσει 36 Rafale, με το κόστος να ανέρχεται στα 8,8 δισ. δολάρια.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι το 50% της αξίας του συμβολαίου θα αντιστοιχούσε σε αντισταθμιστικά μέτρα που θα υλοποιούσε η κατασκευάστρια εταιρεία, Dassault Aviation, και οι συνεργάτες της, Safran και Thales, μέσα σε διάστημα επτά ετών.

Τα αντισταθμιστικά μέτρα

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι τρεις γαλλικές εταιρείες σύνηψαν συνεργασίες με περίπου 70 ινδικές επιχειρήσεις και τον κρατικό Οργανισμό Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης, με στόχο να μεταφέρουν τεχνολογίες που αφορούν στα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Σύμφωνα με την πολιτική του ινδικού υπουργείου Άμυνας τα αντισταθμιστικά μέτρα μπορούν να συνίστανται είτε σε αγορά από τις κατασκευάστριες εταιρείες προϊόντων ή υπηρεσιών απίο ινδικές επιχειρήσεις, είτε σε μεταφορά τεχνολογίας, είτε σε άμεση επένδυση στην ινδική αμυντική βιομηχανία.

Πρόστιμο λόγω… καθυστερήσεων

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Defense News, το ινδικό υπουργείο Άμυνας επέβαλλε πρόστιμο στην Dassault Aviation για καθυστέρηση στην υλοποίηση των αντισταθμιστικών. Το πρόστιμο εισπράχθηκε από την εγγυητική επιστολή που η εταιρεία έχει καταθέσει με την υπογραφή της συμφωνίας και το ύψος του δεν έχει γίνει γνωστό.

Σημειώνεται ότι στις 17 Δεκεμβρίου η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί και ο Ινδός ομόλογός της, Ρατζνάθ Σινγκ, συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και το ινδικό υπουργείο Άμυνας έθεσε το ζήτημα που έχει προκύψει με τη συμφωνία για τα Rafale.

Το… σίριαλ της προμήθειας των Rafale

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γαλλικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι οι ινδικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται για τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για να προχωρήσει το πράγμα, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι το υπουργείο μπορεί να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις αποφεύγοντας τις εντάσεις που τα πρόστιμα προκαλούν.

Σημειώνεται ότι η προμήθεια Rafale από την Ινδία έχει περάσει κυριολεκτικά από τα… σαράντα κύματα, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Παρισιού και Νέου Δελχί να έχουν αρχίσει από το 2011, αρχικά για την προμήθεια 126 μαχητικών, τα οποία, τελικά κατέληξαν να είναι μόλις 36, με τα πρώτα αεροσκάφη να παραδίδονται το 2020 και το 36ο να αναμένεται τον Ιανουάριο του 2022.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr