Ερντογάν λίρα

Σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην αποτροπή της «δολαριοποίησης» των αποταμιεύσεων των τουρκικών νοικοκυριών και την ενθάρρυνση της εξοικονόμησης σε λίρες, ανακοίνωσε χθες ο Ερντογάν ενώ υπεραμύνθηκε εκ νέου της πολιτικής του παρότι η λίρα καταρρέει εκ νέου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Μιλώντας μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα εξασφαλίζουν ότι οι πολίτες δεν θα χρειαστεί να μετατρέπουν τις λίρες τους σε ξένο νόμισμα, ενώ θα εφαρμοστούν και άλλα μέτρα για να βοηθηθούν οι εξαγωγείς και οι συνταξιούχοι.

Θα έρθει η πτώση του πληθωρισμού 

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «επιστροφή» από το μοντέλο που βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια, επιμένοντας ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα επιφέρουν, «μέσα σε μερικούς μήνες», πτώση του πληθωρισμού -που προς το παρόν τρέχει με πάνω από 21%.

Επανέλαβε τέλος ότι οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις τιμές δεν βασίζονται σε θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, υπαινισσόμενος και πάλι κερδοσκοπικά παιγνίδια.

Προθεσμιακό συμβόλαιο νομίσματος για τις εξαγωγικές εταιρείες 

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, στις εξαγωγικές εταιρείες που δυσκολεύονται λόγω των διακυμάνσεων της ισοτιμίας θα δοθεί μέσω της Κεντρικής Τράπεζας ένα προθεσμιακό συμβόλαιο νομίσματος.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να μειώσει κατά 1% τον φόρο των εταιρειών και να δώσει πιστώσεις για να στηριχθεί η απασχόληση.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας θα αυξηθούν ξεπερνώντας τα 135-150 δισεκ. δολάρια.

Επέμεινε ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν τα δάνεια των κρατικών τραπεζών από κάποιους για να κερδίσουν χρήματα και είπε ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να κάνει κερδοσκοπικές κινήσεις.

Κατά τον Ερντογάν, η αβεβαιότητα από την αστάθεια της ισοτιμίας δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της χώρας. Επέμεινε μάλιστα ότι δεν υπάρχει έλλειψη συναλλάγματος στην Τουρκία, αλλά αφθονία.

Για τον τραπεζικό τομέα, είπε ότι είναι σταθερός, ενώ απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Αnadolu, AΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr