Έσπασε τη γραμμή της συναίνεσης στα εθνικά θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ

Xρήσιμη για πολιτικά συμπεράσματα πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ πως ήταν η εβδομάδα που πέρασε. Τα ερεθίσματα που πήραν οι ψηφοφόροι του μεσαίου, αλλά και του δεξιού χώρου, ήταν πολλά τόσο από την ψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας όσο και από τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

Μονόδρομος η δομική αντιπολίτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας έσπασε τη γραμμή της συναίνεσης στα εθνικά θέματα και το αφήγημα περί «υπερεξοπλισμών» βρήκε σχεδόν σύμφωνο και το συμμαχικό πρώην εκσυγχρονιστικό μπλοκ.

Είναι γεγονός πως, “πλησιάζοντας” στις εκλογές, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως μια σκληρή στροφή και μια δομική αντιπολίτευση αποτελεί μονόδρομο.

Από τη στιγμή μάλιστα που με το «παρών» πάντα ένα κόμμα ακροβατεί και κινδυνεύει να κατηγορηθεί πως υιοθετεί μια απολιτίκ στάση, «βγάζοντας την ουρά του απέξω».

Το κρίσιμο ζήτημα που κλήθηκαν να συζητήσουν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν είναι η δύσκολη θέση στην οποία θα βρεθεί το κόμμα από τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων που θα δείχνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να τάσσεται υπέρ της συμφωνίας.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής. Και συνεπώς η μετατόπιση από το «παρών» στο «όχι» θεωρήθηκε αναγκαία.

Η ένσταση της Κουμουνδούρου 

Η άλλη ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ  είναι πως με την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον «πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή, αλλά ένα προκεχωρημένο φυλάκιο που θα χρησιμοποιούν ξένες δυνάμεις. Με απλά λόγια, στην Κουμουνδούρου λένε πως η Ελλάδα δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε «θέατρα συγκρούσεων» χωρίς απόφαση κάποιου διεθνούς οργανισμού.

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να δείξει πως η ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό να διαχειριστεί δημόσιο χρήμα. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για εξοπλιστικά προγράμματα, των οποίων τα ποσά είναι τεράστια.

Και πάλιεπίκαιρη επερώτηση για το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες («Καθημερινή της Κυριακής»), ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή του Αλ. Τσίπρα θα επανακαταθέσει επίκαιρη επερώτηση για το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Το επιχείρημα πως ο κ. Τσίπρας πληρώνει με το ίδιο νόμισμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στη συμφωνία των Πρεσπών δεν το δέχονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Συνδέουν όμως τη στάση που τηρεί η Ν.Δ. στην εξωτερική πολιτική με “μικροπολιτικές σκοπιμότητες”.

Και με αυτό τον τρόπο δικαιολογούν την ανοχή που είχε δείξει έως τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη στάση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό.Είναι σίγουρο ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν τις ενδεχόμενες “ρωγμές” που άφησε στη Ν.Δ. η αποπομπή του κ. Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Οπως υποστηρίζουν, η δυναμική της «σκληρής» δεξιάς πτέρυγας μέσα στη «γαλάζια» παράταξη δεν είναι αμελητέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr