AstraZeneca εμβόλια
FILE PHOTO: A test tube labelled with the word Vaccine is seen in front of AstraZeneca logo in this illustration taken, September 9, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca αναφορικά με τα εμβόλια κατά του κορoναϊού, με αποτέλεσμα εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες να αισθάνονται απαισιόδοξοι για το μέλλον, αλλά και απογοητευμένοι για μία ακόμη φορά από τα αντανακλαστικά των ευρωπαϊκών ηγεσιών.

Και όλα αυτά, την ώρα που η μία μετά την άλλη, οι χώρες μέλη της Ε.Ε βρίσκονται αντιμέτωπες όχι μόνο με ένα τρίτο, σφοδρό κύμα της πανδημίας, αλλά και με τη μετάλλαξη του κοροναϊού, η οποία περιπλέκει έτη περαιτέρω την ήδη σύνθετη υπόθεση των εμβολιασμών.

Ήδη, η Ισπανία και η Τσεχία αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αναστολή των εμβολιασμών, ενώ πολλές κυβερνήσεις εκπέμπουν S.O.S. παραδεχόμενες ότι αν δεν υπάρξει ροή στις παραδόσεις εμβολίων, είναι υποχρεωμένες να σταματήσουν την προσπάθεια εμβολιασμού του πληθυσμού.

Το ναυάγιο των συνομιλιών με την AstraZeneca ουσιαστικά «τινάζει στον αέρα» τον προγραμματισμό της ΕΕ για τους εμβολιασμούς αφού η ένωση είχε βασιστεί στο εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας το οποίο και είναι φθηνότερο και ευκολότερο στην αποθήκευση του.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ένωσης σημείωσε μάλιστα πως η Ευρώπη είναι «στο σκοτάδι» όσον αφορά το τι θα γίνει στο επόμενο τρίμηνο.

Κύριο σημείο πίεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εταιρεία είναι το αίτημα, τα δύο βρετανικά εργοστάσια, τα οποία παράγουν προς το παρόν εμβόλια μόνο να για το Ηνωμένο Βασίλειο, να αρχίσουν να τροφοδοτούν με εμβόλια και τα κράτη μέλη της ΕΕ, ισχυριζόμενη ότι η σύμβαση όπως είχε υπογραφεί τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ των δύο μερών, προβλέπει κάτι τέτοιο.

Σημειώνεται πως η Ευρώπη προσπαθεί να αποσπάσει την συναίνεση της Astrazeneca προκειμένου η σύμβαση να δημοσιοποιηθεί καθώς τονίζει ότι ήδη με τις χθεσινές συνεντεύξεις του επικεφαλής της εταιρείες και όχι μόνο, παραβιάζονται οι όροι εμπιστευτικότητας της σύβασης.

Σε κάθε περίπτωση επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον μηχανισμό διαφάνειας ο οποίος θα απαιτεί την κάθε εταιρεία η οποία παράγει εμβόλια για τον κοροναιό εντός της ΕΕ να ενημερώνει για τυχόν προθέσεις εξαγωγών

Ναυάγιο στις συνομιλίες Ε.Ε – AstraZeneca

Αργά χθες το βράδυ, κατέληξαν σε ναυάγιο  οι συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της φαρμακευτικής εταιρείας.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών – η οποία παραλίγο να ακυρωθεί – έγινε σε «εποικοδομητικό» τόνο, όπως ανέφερε στο Twitter η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. H EE παρέμεινε σταθερή στη θέση της ότι η AstraZeneca πρέπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις της με βάση τα συμβόλαια που έχει υπογράψει και να παραδώσει εμβόλια στους πολίτες του μπλοκ. Και λίγο αργότερα, η κ. Κυριακίδου έγραψε :  «Λυπούμαστε για τη συνεχή έλλειψη διαφάνειας για το πρόγραμμα παραδόσεων και ζητήσαμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο από την AstraZeneca για τη γρήγορη παράδοση της ποσότητας των εμβολίων που αξίζουμε για το πρώτο τετράμηνο του 2021. Θα εργαστούμε με την εταιρεία για να βρούμε λύσεις και να παραδώσουμε τα εμβόλια γρήγορα στους πολίτες της ΕΕ».

To  πιο ανησυχητικό, δε, απ όλα, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες ( Σκάϊ ) που δεν διαψεύστηκαν, η μείωση στις παραδόσεις των δόσεων φαίνεται ότι  είναι ακόμη μεγαλύτερη και δεν είναι 60% αλλά υπολογίζεται σε 75%.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν φτάσει στα άκρα. Μάλιστα, νωρίτερα χθες, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική επιθεώρηση του εργοστασίου της AstraZeneca στο Βέλγιο από τις αρχές της χώρας.

Έξαλλοι οι Βρετανοί με την ΕΕ: «Δεν θα μας πάρετε τη σειρά»

Χθες το απόγευμα, η Στέλλα Κυριακίδου μίλησε με σκληρά λόγια για την αγγλο-σουηδική εταιρεία χαρακτηρίζοντας λανθασμένο τον ισχυρισμό ότι η φαρμακευτική εταιρία δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να παραδίδει εμβόλια στην Ε.Ε βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και έκανε λόγο για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη – μέλη».

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν δύο εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα να προμηθεύεται το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επιπλέον αξιωματούχος της Ε.Ε σε δηλώσεις του που μετέδωσαν οι Financial Times ανέφερε: «Στο συμβόλαιο, από τα τέσσερα εργοστάσια, δύο βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία θα πρέπει να μας βοηθήσουν να λάβουμε τις δόσεις που χρειαζόμαστε».

“Φωτιά” στον βρετανικό τύπο

Οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει «φωτιά» τόσο στον βρετανικό Τύπο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εξαγριωμένοι Βρετανοί πολίτες κάνουν λόγο για «πόλεμο εμβολίων» από την ΕΕ, την οποία καλούν «να περιμένει τη σειρά» της για να πάρει το εμβόλιο.

Πολλοί είναι αυτοί επίσης που ζητούν από την ΕΕ να δημοσιοποιήσει τα συμβόλαια που έχει συνάψει με την AstraZeneca.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ, επιδιώκουν να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες εμβολίων ώστε να καταφέρουν να επανεκκινήσουν την οικονομία τους, που έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κοροναϊού και τα αλλεπάλληλα lockdown.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ωστόσο, η  EE που αντιμετωπίζει έλλειμμα εμβολίων, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, όταν η AstraZeneca έκανε λόγο για αλλαγή του χρονοδιαγράμματος στις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ.

Σφοδρές αντιδράσεις από τη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της AstraZeneca

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρες «βέλτιστης προσπάθειας», αλλά η εταιρία του δεν δεσμεύεται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Είπε επίσης ότι η αργοπορημένη απόφαση της Ε.Ε. να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια άφησε πολύ περιορισμένο χρόνο για να διευθετηθούν τα σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή. Αντίθετα, όπως σημείωσε, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα.

«Φρένο» στα εμβόλια σε Ισπανία και Τσεχία λόγω ελλείψεων

Εν τω μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης ανέστειλαν τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς τελειώνουν οι δόσεις που έχουν στη διάθεσή τους, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ιγνάθιο Αγουάδο.

Η περιφέρεια σταμάτησε τους νέους εμβολιασμούς ώστε να χρησιμοποιήσει τις λίγες δόσεις που έχει ακόμη για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε όσους έχουν λάβει την πρώτη, δήλωσε ο Αγουάδο στους δημοσιογράφους.

Η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει εμβολιάσει ήδη 180.000 ανθρώπους αφότου ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία. «Δυστυχώς, όπως υποψιαζόμαστε ο ρυθμός παραλαβών έχει διακοπεί», είπε.

Πηγή: economico.gr