πρόταση Κομισιόν

Το πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ενέργειας ανακοίνωσε η η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην καθιερωμένη ετήσια ομιλίας για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που εκφωνεί αυτήν την ώρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είναι λάθος να υπάρχουν υπερκέρδη από τον πόλεμο

«Είναι λάθος να υπάρχουν υπερκέρδη από τον πόλεμο. Αυτά τα κέρδη πρέπει να διοχετευτούν σε όσους έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία συνεχίζει να κάνει χειραγωγεί στην αγορά ενέργεια και η αγορά δεν λειτουργεί πια», εξήγησε.

«Δεν είναι μόνο ένας πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Πρόκειται για έναν πόλεμο κατά της ενέργειας, κατά της οικονομίας μας κατά των αξιών μας», ανέφερε η Επίτροπος που τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που αυτή η ομιλία εκφωνείται με έναν πόλεμο να βρίσκεται σε εξέλιξη σε ευρωπαικό έδαφος.

«Ο Πούτιν θα αποτύχει, η Ευρώπη θα νικήσει», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι να δείξουν αποφασιστικότητα.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν αρχίσει να έχουν πραγματικό αντίκτυπο και ήρθαν για να μείνουν, ξεκαθάρισε η ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι η αλληλεγγύη της Ένωσης απέναντι στην Ουκρανία θα είναι ακλόνητη.

Ο οικονομικός τομέας της Ρωσίας είναι στην εντατική

«Ο οικονομικός τομέας της Ρωσίας είναι στην εντατική», είπε χαρακτηριστικά αναφέροντα ότι σχεδόν χίλιες διεθνείς εταιρείες έφυγαν από τη χώρα. «Ο ρωσικός στρατός παίρνει τσιπς από πλυντήρια πιάτων και καταψύκτες για να επιδιορθώσει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό επειδή έχουν ξεμείνει από ημιαγωγούς»,

Παρουσία της πρώτης κυρίας της Ουκρανίας στο Ευρωκοινοβούλιο, Ολένα Ζελένσκα, η Επίτροπος ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 100 εκατομμύρια ευρώ για να ξαναχτιστούν τα σχολεία στην Ουκρανία.

Η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι το Συμβούλιο θα επιδιώξει να εγκρίνει τις προτάσεις μέτρων έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μέτρα μείωσης της κατανάλωσης 

Η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ισορροπία στην αγορά.

Θα εισαγάγει, επίσης, ένα πανευρωπαϊκό όριο στις χρεώσεις για την ενέργεια χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, ώστε τα έσοδα που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο να χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τους ευάλωτους καταναλωτές.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές Αρχές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας στην αγορά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η αντίδραση της ΕΕ θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, αλλά και ότι τα υπέρογκα κέρδη που αποκομίζουν οι εταιρείες ενέργειας πρέπει να χρησιμοποιούνται για την προστασία των καταναλωτών.

Πολλοί ευρωβουλευτές, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, ζήτησαν να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να αναπτυχθούν διασυνοριακές ενεργειακές διασυνδέσεις, ιδίως μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.

Να μην κλείσει τους υπόλοιπους πυρηνικούς σταθμούς η Γερμανία 

Η Γερμανία δεν θα πρέπει να κλείσει τους υπόλοιπους πυρηνικούς σταθμούς της υπό τις παρούσες συνθήκες, σημείωσαν πολλοί ομιλητές.

Άλλοι ευρωβουλευτές ζήτησαν να ληφθούν μέτρα κατά της κερδοσκοπίας στην αγορά φυσικού αερίου και να μειωθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί δημόσιο αγαθό που δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε Χρηματιστήριο.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΚ, μεταξύ των άλλων επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, η διαταραχή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και την αγορά σε αστάθεια. Έτσι, η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη κλήθηκαν να εξετάσουν νέες πολιτικές, όπως ο καθορισμός ανώτατων ορίων τιμών ή η αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, τους τελευταίους μήνες, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πλήρωση αποθεμάτων φυσικού αερίου. Η Επιτροπή δρομολόγησε, επίσης, το σχέδιο «REPowerEU», καθώς και μέτρα μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr