“Είμαστε ψύχραιμοι, αποτελεσματικοί κι ανυποχώρητοι”, διαμηνύει η κυβέρνηση προς κάθε κατεύθυνση στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και άλλων Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Την ίδια ώρα ένας βαθύς γνώστης της γεωπολιτικής, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα«Νέα Σαββατοκύριακο» (Αλεξία Κεφαλά), απέρριψε το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να κάνει στην Ελλάδα αυτό που κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία.

  • «Όχι. Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μιας χώρας-μέλους της Συμμαχίας θα συνεπαγόταν σημαντικό κίνδυνο αποκλεισμού του, όχι μόνο από το ΝΑΤΟ, αλλά και από όλες τις συζητήσεις στην Ευρώπη, επειδή ήθελε και αυτός να είναι μέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας. Είναι λοιπόν σε θέση και γνωρίζει τα όριά του», ήταν η απάντηση του στη σχετική ερώτηση.

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε δύο χώρες-μέλη της Συμμαχίας να βρίσκονται σε αντιπαράθεση και με κίνδυνο έκρηξης, εάν τα πράγματα χειροτερέψουν. Είναι σημαντικό να γίνουν τα πάντα, ώστε να μην υπάρχει άλλος δρόμος από τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση».

«Εσωτερικό πρόβλημα» του NATO οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις 

Ο Ολάντ παραχώρησε τη συνέντευξη στην Αλεξία Κεφαλά, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του συγγράμματος, με τίτλο «Ανατροπές». Σε αυτό το βιβλίο, ο γάλλος πολιτικός αναφέρεται αναλυτικά στον τούρκο πρόεδρο, περιγράφοντας τον ως μια αντιφατική προσωπικότητα.

«Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τα έχει όλα. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου “περνάει” ως σύμμαχος των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ και από την άλλη συνδέεται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για καλούς ή κακούς λόγους. Καλοί λόγοι όταν πρόκειται για προμήθειες σιτηρών, κακοί λόγοι όταν θέλει να εμφανιστεί ως πιθανός διαμεσολαβητής για μια συμφωνία ως προς το τέλος του πολέμου, τον οποίο οι Ουκρανοί σήμερα δεν μπορούν να αποδεχθούν. Αυτή η αντίφαση θα πρέπει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να επιλυθεί», σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ, για να συμπληρώσει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να αναγνωριστούν ως «εσωτερικό πρόβλημα» του NATO.

Κατά τον Ολάντ ο Ερντογάν στην επιδίωξη του να ανασυστήσει έστω και εικονικά την οθωμανική αυτοκρατορία αποφάσισε να εμπλακεί σε ποικίλες συρράξεις, από την Αφρική ως την Βοσνία Ερζεγοβίνη και τον Καύκασο. Ασάφεια χαρακτηρίζει και την παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ η οποία, όπως σημειώνει ο Ολάντ, αγοράζει όπλα από τη Ρωσία, θέτει όρους για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, επιδιώκει την λεκτική, προς το παρόν, αντιπαράθεση με την Ελλάδα, επιμένει στην κατοχή της βόρειας Κύπρου εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια προσέγγισης των δυο κοινοτήτων και αμφισβητεί το δικαίωμα της Κύπρου, που είναι μέλος της ΕΕ, να εκμεταλλευτεί τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της ναυτικής της ζώνης.

“Η πραγματικότητα είναι εδώ, και αντιστέκεται επίμονα στον Ερντογάν”

Στο μεταξύ σκληρή απάντηση έδωσε η κυβέρνηση στις πρόσφατες απειλές Ερντογάν:

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου (Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ), “όσο κι αν προσπαθεί, όσο κι αν επιμένει ο Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική ηγεσία με μυθεύματα με κατασκευές, με προπαγάνδα, με απειλές, να δημιουργήσει εντυπώσεις, να μας πανικοβάλει, να μας τρομοκρατήσει, η πραγματικότητα είναι εδώ, και αντιστέκεται επίμονα”.

“Οι θέσεις τους δεν πείθουν κανέναν στον κόσμο, όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι ανυπόστατοι κι ανιστόρητοι οι ισχυρισμοί του, και από την άλλη η χώρα μας έχεις καταφέρει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση” επισήμανε.

“Η Ελλάδα έχει ανέβει πολλές πίστες γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά”

Από την άλλη, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, η χώρα μας εξαιτίας μιας συνεχούς και σωστής επιλογής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την αρχή της τετραετίας έχει καταφέρει να κάνει αυτά που πρέπει, αυτά που χρειάζεται, για να ανέβουμε πολλές – πολλές πίστες γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά, και να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση.

“Εμείς δεν προκαλούμε, είμαστε παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, αλλά είμαστε απολύτως ανυποχώρητοι στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και είμαστε και απολύτως ικανοί να διαχειριστούμε την κάθε απειλή με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα κι αυτό εκτός από εμάς το ξέρουν και όλοι οι υπόλοιποι” διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: economico.gr