Γιατί είναι κρίσιμες οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής για τον Μακρόν.

.

Οι αναλυτές στη Γαλλία θεωρούν ότι η υποστήριξη στη συμμαχία Ensemble (Μαζί) του προέδρου Emmanuel Macron μειώνεται, εγείροντας ερωτήματα για το αν θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, στις εκλογές της 12ης και 19ης Ιουνίου. Το Reuters επιχειρεί, σε πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις, να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτήν την σημαντική εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία

  • Ποιό είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Ο Μακρόν κέρδισε μια δεύτερη θητεία τον Απρίλιο ως κεντρώος, φιλοευρωπαίος πρόεδρος της Γαλλίας. Δεν αρκεί όμως αυτό. Πρέπει επίσης να κερδίσει την πλειοψηφία στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου αυτόν τον μήνα για να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο της μεταρρυθμιστικής του ατζέντας.

  • Τι προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις;

Έρευνες ψηφοφόρων έδειχναν μέχρι πρόσφατα ότι το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του – συλλογικά γνωστοί ως Ensemble – κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 577 εδρών. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα έχει γίνει λιγότερο σίγουρο τις τελευταίες ημέρες.

Η τάση τη στιγμή αυτή ευνοεί τον αριστερόσυνασπισμό με επικεφαλής τον σκληροπυρηνικό αριστερό βετεράνο Jean-Luc Melenchon. Ο Μελανσόν είναι απίθανο να κερδίσει τις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά μπορεί να κερδίσει αρκετά ώστε να στερήσει την απόλυτη πλειοψηφία από τον Μακρόν.

  • Γιατι έχει σημασία αυτό;

Η έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας θα ήταν μεγάλη υποχώρηση για τον Μακρόν. Θα τον ανάγκαζε να διευρύνει τη συμμαχία του. Όσο ευρύτερη είναι η συμμαχία, τόσο πιο περίπλοκη γίνεται η σύναψη συμφωνιών και η λήψη των πολιτικών αποφάσεων.

Ένα υπουργικό συμβούλιο μειοψηφίας ή κυβέρνηση συνασπισμού θα ήταν ένα ασυνήθιστο σενάριο για τη σύγχρονη Γαλλία. Η Πέμπτη Δημοκρατία σχεδιάστηκε για να αποφεύγει τους δυσκίνητους συνασπισμούς.

Εάν ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης θα αιφνιδίαζε κερδίζοντας την πλειοψηφία, ο Μακρόν θα έπρεπε να διορίσει ως πρωθυπουργό του ένα στέλεχος από το στρατόπεδο των νικητών, εγκαινιάζοντας μια περίοδο “συγκατοίκησης”.

Θα διατηρούσε τοστην ευθύνη του την εξωτερική πολιτική, αλλά θα άφηνε την ευθύνη για τα περισσότερα καθημερινά ζητήματα πολιτικής στην κυβέρνηση.

  • Πότε έχουμε δεύτερο γύρο;

Η πρώτη ψηφοφορία διεξάγεται μεταξύ 8 π.μ. και 8 μ.μ. στις 12 Ιουνίου. Σε εκλογικές περιφέρειες όπου κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώνει το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο, διεξάγεται επαναληπτικός γύρος στις 19 Ιουνίου, στον οποίο συμμετέχει κάθε υποψήφιος που κέρδισε την υποστήριξη τουλάχιστον 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Οι δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές είναι πιο δύσκολες από τις προεδρικές εκλογές, καθώς η διαφορετική δυναμική τους καθιστά πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιος θα κερδίσει σε εθνικό επίπεδο.

  • Πως είναι ο εκλογικός χάρτης σήμερα;

Τα δύο κύρια κεντροαριστερά και κεντροδεξιά κόμματα της Γαλλίας κυριάρχησαν στο γαλλικό πολιτικό τοπίο μέχρι τις εκλογές που κέρδισε ο Μακρόν το 2017. Πέντε χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά.

* Το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του πολιτεύονται υπό τη σημαία της κεντρώας συμμαχίας Ensemble.

* Ο Melenchon συγκέντρωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές πίσω από το δικό του κόμμα La France Insoumise,  σε μια απροσδόκητη επίδειξη ενότητας στα αριστερά. Η συμμαχία αυτή είναι δεύτερη στις δημοσκοπήσεις και τα πήγε καλά στην πρόωρη ψηφοφορία μεταξύ των υπερπόντιων ψηφοφόρων.

* Οι συντηρητικοί, Les Republicains, θα είναι  η τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη. Αν και προβλέπεται ότι θα βρίσκονται πολύ πίσω από το στρατόπεδο του Μακρόν και την αριστερά, θα μπορούσαν να γίνουν ρυθμιστές, εάν το Ensemble έχει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.

* Το ακροδεξιό Rassemblement National  της Μαρίν Λεπέν είναι (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) τρίτο σε ψηφους στον πρώτο γύρο, αλλά τέταρτο ως προς τις προβλεπόμενες έδρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr