Νέα προειδοποίηση -υπό μορφή διακριτικού τελεσιγράφου- έστειλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για το ζήτημα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος των S-400 που η Άγκυρα απέκτησε και επιδιώκει να ενεργοποιήσει.

Σύμφωνα με τον ιστοχώρο Ahval, η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσινσον, κάλεσε την Τουρκία να σκεφθεί καλά πριν ενεργοποιήσει τους S-400.

«Αδιανόητο»

Μιλώντας σε ΜΜΕ πριν τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της συμμαχίας, η Χάτσινσον ξεκαθάρισε ότι η ανάπτυξη του συστήματος εντός του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη και θα επιφέρει συνέπειες για την Τουρκία.

«Η ιδέα ότι μπορείς να βάλεις μέσα στη συμμαχία μας ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα είναι αδιανόητη και το έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία», υπογράμμισε και τόνισε ότι δεν είναι αργά η Άγκυρα να κάνει πίσω και να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Ήδη πληρώνει η Τουρκία

Ωστόσο, κάτι τέτοιο μοιάζει μάλλον δύσκολο, πρώτον, γιατί η συμφωνία ύψους 2,5 δισ. δολαρίων έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται και δεύτερον, επειδή ο Ερντογάν επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

Η Τουρκία ήδη πληρώνει την αγορά αυτή, καθώς οι ΗΠΑ την απέβαλαν από το πρόγραμμα των F-35 και η Γερουσία πιέζει στην κατεύθυνση επιβολής αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Αιχμές και για τις έρευνες στην αν. Μεσόγειο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χάτσινσον, λίγο πριν τις σκληρές δηλώσεις Πομπέο, σημείωσε ότι οι έρευνες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η εμπλοκή της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι «προβληματικές» για την ενότητα του ΝΑΤΟ.

Πηγή: economico.gr