κορονοϊός μεταδίδεται

Aπάντηση στο ερώτημα που και πώς μεταδίδεται περισσότερο ο κορονοϊός σε συνθήκες lockdown επιχειρεί να δώσει σινο-αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science.

Η πρώτη πηγή διασποράς του κορονοϊού που εντοπίζει η έρευνα είναι οι επαφές ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας και γενικότερα σε εστίες συγκατοίκησης. Από αυτές τις επαφές εκπορεύεται η συνέχιση της εξάπλωσης της πανδημίας στη διάρκεια ενός lockdown.

Η έρευνα έγινε από κοινή ομάδα του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και στην διάρκειά της, όπως αναφέρουν οι Times, αναλύθηκαν τα στοιχεία για 1.178 ανθρώπους της Χουνάν που είχαν μολυνθεί με κορονοϊό καθώς και 15.000 στενές επαφές τους.

Δείτε ακόμη: Το παρασκήνιο του σφυροκοπήματος Πομπέο στην Τουρκία – Το βαρύ κλίμα για την Άγκυρα στο ΝΑΤΟ και η διαφαινόμενη “ασπίδα” προστασίας” της Γερμανίας στη Σύνοδο της Ε.Ε

Διαπιστώθηκε ότι οι στενές επαφές ανάμεσα σε όσους συμβιώνουν, αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού, ενώ ακολουθούν οι επαφές μεταξύ συγγενών στην ευρύτερη οικογένεια. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρότερος για τις απλές κοινωνικές επαφές με φίλους, γνωστούς και αγνώστους (π.χ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς).

Κάθε πρόσθετη μέρα συνύπαρξης και στενής επαφής μέσα σε μια οικογένεια αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού κατά περίπου 10%. Εκτιμήθηκε ότι το 80% των δευτερογενών λοιμώξεων οφείλονταν μόνο στο 15% των πρωτογενών λοιμώξεων.

Η μελέτη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, δείχνει ότι η επιβολή lockdown αύξησε τον κίνδυνο μετάδοσης μέσα στα νοικοκυριά (ιδίως αν κάποιο μέλος ήταν απρόσεκτο, όσον αφορά την τήρηση των μέτρων προφύλαξης, όταν έβγαινε από το σπίτι), ενώ παράλληλα μειώθηκε η πιθανότητα μετάδοσης μεταξύ αγνώστων μέσα στην κοινότητα.

Διαβάστε επίσης

Πηγή: economico.gr