Πίεση στην Τουρκία ασκεί η Ε.Ε., μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου της για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, για το παράνομο «άνοιγμα» των Βαρωσίων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

«Σοβαρή ανησυχία της Ε.Ε.»

Με γραπτή ανακοίνωσή του, ο Ζ. Μπορέλ αναφέρει ότι «η Ε.Ε. εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για την απόφαση να προχωρήσει στο “άνοιγμα” από τις 8 Οκτωβρίου 2020 μέρους της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων, μετά την ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα στις 6 Οκτωβρίου 2020».

Ο Ισπανός πολιτικός σημειώνει ότι «η Ε.Ε. υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα συνεχίσει να καθοδηγείται από αυτά τα ψηφίσματα, ιδίως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από αυτήν την άποψη, η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ζωτικής σημασίας και ζητεί την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών».

Επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η Ε.Ε. υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. Περιμένει το ίδιο με την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη, έναν εκπρόσωπο στις Υπηρεσίες Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ».

Άνοιγμα-σόου

Υπενθυμίζεται ότι με εκδήλωση που θύμιζε… σόου, στις 8 Οκτωβρίου το μεσημέρι, οι Τουρκοκύπριοι άνοιξαν τη δίοδο που οδηγεί στην παραλία των Βαρωσίων.

Πληροφορίες που μετέδωσαν κυπριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι άνδρες με πολιτικά που βρίσκονταν μπροστά από τη σιδερένια πύλη αφαίρεσαν τα πρόχειρα κιγκλιδώματα και είπαν στον κόσμο που ήταν εκεί ότι μπορούσε να περάσει. Κανείς δεν ζήτησε έγγραφα ή επίδειξη ταυτοτήτων και ο κόσμος άρχισε να προχωρά από τον συγκεκριμένο δρόμο προς την παραλία.

Πηγή: economico.gr