Όπως είχε γράψει πριν από μερικές εβδομάδες το economico.gr, για πρώτη φορά στην ιστορία, υπερηχητικά βομβαρδιστικά Β-1Β των ΗΠΑ προσγειώθηκαν σε νορβηγικό έδαφος προκειμένου να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Πέραν από την επίδειξη ισχύος, η παρουσία των αμερικανικών βομβαρδιστικών στη Νορβηγία υπογραμμίζει το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι για την περιοχή της Αρκτικής και την ενίσχυση της άμυνάς της.

Κοινή άσκηση Β-2 και F-35

Ωστόσο, τα Β-1Β δεν ήταν τα μόνα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ που βρέθηκαν στην περιοχή αυτό το χρονικό διάστημα. Όπως αποκάλυψε το UPI, ένα αμερικανικό stealth βομβαρδιστικό Β-2 Spirit πέταξε από τις Αζόρες -η ξαφνική άφιξη Β-2 στην Πορτογαλία…- στη Νορβηγία και μαζί με τέσσερα F-35 της βασιλικής αεροπορίας της χώρας πραγματοποίησε κοινή νυχτερινή άσκηση εναέριας αστυνόμευσης στην Ισλανδία, η οποία και δεν διαθέτει αεροπορία.

Η σημασία της άσκησης -που δεν μοιάζει κάτι το εντυπωσιακό- είναι τεράστια: όχι μόνο επειδή δείχνει την ετοιμότητα των αεροπορικών δυνάμεων, αλλά και γιατί αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς συνεργάζονται σε διάφορα επίπεδα (ανταλλαγή δεδομένων, επιχειρησιακή στρατηγική, κλπ) και σε διάφορα σενάρια, σε μια περιοχή που θεωρείται μείζονος σημασίας τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο και για τη Ρωσία.

Η περίεργη πτήση των Tu-160

Τέτοιες ασκήσεις, μάλιστα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από το 2020, ενώ υπενθυμίζεται ότι δύο ρωσικά Tu-160 πραγματοποίησαν πτήση τον Φεβρουάριο πάνω από διεθνή ύδατα στην θάλασσα της Νορβηγίας, την Ισλανδίας και του Μπάρεντς, σε μια ιδιόμορφη πτήση που προκάλεσε ερωτηματικά. Το ΝΑΤΟ απάντησε με πτήση δύο Β-1Β κοντά σε ρωσικές ναυτικές βάσεις.

Μπορεί η Αρκτική να είναι κλιματικά παγωμένη, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται σε «θερμή περιοχή» όσον αφορά στην στρατηγική σημασία της και στη συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων εκεί.

Πηγή: economico.gr