Oλα τα μέτρα ανοικτά απέναντι στο ενεργειακό σοκ

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο θέμα της αντιμετώπισης των ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα αλλά και στην ενέργεια.

Οι αυξήσεις στις τιμές και οι τρόποι ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις στο οικογενειακό προϋπολογισμό αποτελούν αντικείμενο καθημερινής συζήτησης στις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου.

Ομαλοποίηση από την άνοιξη του 2022

Οι αρμόδιοι υπουργοί αλλά και έμπειροι υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το φαινόμενο με τις ανατιμήσεις θα είναι παροδικό και θα υπάρξει ομαλοποίηση στην αγορά μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Το υπουργείο Ανάπτυξης βλέποντας ότι υπάρχει ένα γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων έχει δώσει εδώ και αρκετές ημέρες εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να κάνουν ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και αν ακολουθούνται από ομοειδείς επιχειρήσεις φαινόμενα καρτέλ.

Μείωση του τζίρου μετά το καλοκαίρι

Παράγοντες της αγοράς, κυρίως από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετς, διαπιστώνουν με την επιστροφή των εκδρομέων από τις καλοκαιρινές διακοπές μια σημαντική μείωση του τζίρου των καταστημάτων τους, που οφείλεται και στις ανατιμήσεις που καταγράφονται στην αγορά.

Οι ίδιοι παράγοντες δηλώνουν ότι ενδεχομένως οι μεγάλες αλυσίδες θα πρέπει να απορροφήσουν ποσοστό των αυξήσεων ακόμη και σε βάρος της κερδοφορίας τους αφού η  συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών δεν έχει μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα.

Στο τραπέζι η μείωση του ΦΠΑ και ειδικών φόρων

Στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των μελών του οικονομικού επιτελείου έχει «πέσει» και η πρόταση να μειωθεί ο Φόρος Προστιθεμένης Αξίας (ΦΠΑ) σε μια σειρά καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης ώστε να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα «το καλάθι της νοικοκυράς». Επίσης έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να μειωθούν ή να ανασταλούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε μια σειρά προϊόντα ώστε οι αυξήσεις να είναι σε μονοψήφια ποσοστά.

Το γεγονός ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λέγοντας χαρακτηριστικά «είμαστε αποφασισμένοι ανάλογα με τις εξελίξεις και τις συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να προσχωρήσουμε σε αναγκαίες επεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί και αυτή η συγκυρία».

Παρεμβάσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Ειδικά για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια πέρα από την επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος, τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών παρόχων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ, για το τελευταίο τετράμηνο του 2021, εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθεί η επιδότηση και για το πρώτο τετράμηνο του επόμενου έτους, εφόσον οι τιμές σε διεθνές επίπεδο δεν έχουν σημειώσει αποκλιμάκωση. Παράλληλα και για τα τιμολόγια του ρεύματος και του φυσικού αερίου εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών αλλά και ελλήνων αναλυτών «οι αυξήσεις τιμών είναι συγκυριακές… και οι ανατιμήσεις είναι παροδικού χαρακτήρα» τονίζοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι δίπλα στην κοινωνία σε κάθε έκτακτη και απρόβλεπτη εξέλιξη. Γι’ αυτό και υλοποιεί πολιτικές ώστε οι ανατιμήσεις να έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr