Όμικρον : Αύριο (ή μεθαύριο) οι αποφάσεις για τα σχολεία

Εβδομάδα αξιολόγησης και νέων αποφάσεων θα είναι η πρώτη του καινούργιου έτους σε σχέση με την πανδημία και κυρίως την Όμικρον.

Μετά την έκρηξη κρουσμάτων που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες του 2021, η οποία και προκάλεσε την αυστηροποίηση του πλαισίου, στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να λάβουν νέες δύσκολες αποφάσεις για μία σειρά δραστηριοτήτων.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει η καθιερωμένη επικοινωνία για την COVID του Μεγάρου Μαξίμου με τους αρμόδιους επιστήμονες και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Μία πρώτη αποτίμηση των μέτρων 

Βασικό θέμα θα είναι η αξιολόγηση της εξέλιξης της πανδημίας ειδικά μετά την εορταστική περίοδο και παράλληλα η αντοχή του εθνικού συστήματος υγείας. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Θάνος Πλεύρης, ο Σωτήρης Τσιόδρας και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Σε αυτή θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται και θα παρουσιαστούν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει σχετική ικανοποίηση για το γεγονός ότι παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό μολύνσεων, οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες δεν φαίνονται να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό.

Κάτι που δείχνει να αφήνει προς το παρόν τουλάχιστον μακριά από καινούργια πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα η «Ο» φαίνεται ότι κυριαρχεί πλέον σε συντριπτικό ποσοστό στη χώρα, στοιχείο που σε συνδυασμό με την χαμηλή νοσηρότητα κάνουν ορισμένους να μιλούν για κάποια αχτίδα αισιοδοξίας.

Η σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, μια και όλοι θα περιμένουν τα τελευταία δεδομένα και από την Πρωτοχρονιά, προτού βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Τί θα γίνει με τα σχολεία 

Αύριο πιθανότατα, ή το αργότερο την Τετάρτη, αναμένεται να συνεδριάσει και η επιτροπή των επιστημόνων προκειμένου να γίνει μία πρώτη συζήτηση της κατάστασης μετά την εορταστική περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο ζήτημα των ημερών είναι το άνοιγμα των σχολείων. Οι μαθητές είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν στα θρανία την επόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, κάτι που επιθυμεί και κυβέρνηση.

Μέχρι σήμερα άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι η διασπορά στην εκπαίδευση κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν φωνές ανάμεσα στους επιστήμονες που υποστηρίζουν είτε την καθυστέρηση της επαναλειτουργίας των σχολείων κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα είτε την μέχρι νεοτέρας τηλεκπαίδευση.

Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Αυξημένο testing στα σχολεία 

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν ήδη σκέψεις ενίσχυση του testing στα σχολεία είτε με την αύξηση των self test ανά εβδομάδα από δύο σε τρία για τους μαθητές ή και τη διενέργεια ενός rapid test από τα παιδιά πριν αυτά επανέλθουν στα θρανία την πρώτη μέρα.

Βέβαιο είναι ότι παρελθόν θα αποτελέσουν οι σχολικές εκδρομές, ενώ εξετάζονται αλλαγές στο πρωτόκολλο λειτουργίας των τμημάτων, ώστε να κλείνουν πιο εύκολα όταν θα καταγράφονται κρούσματα. Σήμερα ισχύει το 50%+1, αλλά εκτός απροόπτου αυτό θα μετατραπεί σε 40%+1.

Μέχρι πάντως τα μέσα του μήνα θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και στο ζήτημα της επέκτασης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την υποχρεωτικότητα για τους 50+, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες να εμβολιάζονται υποχρεωτικά όπως όλοι όσοι δουλεύουν στην εστίαση, στο δημόσιο τομέα και οι ένστολοι.

Και άλλες παρεμβάσεις στο συρτάρι 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις συνολικά , εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Τα μέτρα που ισχύουν έχουν ημερομηνία λήξης την 16η Ιανουαρίου, όμως δεν αποκλείεται ορισμένα από αυτά ή όλα μαζί να παραταθούν.

Εάν λοιπόν απαιτηθεί υπάρχουν στο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου εισηγήσεις ώστε :

  • Τα καταστήματα να κλείσουν ακόμα νωρίτερα στις 22:00 ή στις 23:00 το βράδυ.
  • Η χωρητικότητα των καταστημάτων να μειωθεί και άλλο σε σχέση με το πόσοι πελάτες θα μπορούν να κάθονται.
  • Να μπει ολικό απαγορευτικό στους μη εμβολιασμένους ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.

«Όλοι οι διασωληνωμένοι με Δέλτα»

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στην άνοδο της Όμικρον, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, που τα έχουμε κι από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προηγούνται από εμάς, δείχνουν ότι έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, το καταλαβαίνουμε κι από τα κρούσματα.

Ευτυχώς και στη δική μας περίπτωση, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό δεν έχει μεταφερθεί σε νοσηλείες, δηλαδή αναλογικά είναι πολύ λιγότερες. Στην Αθήνα βλέπουμε ότι υπάρχουν νοσηλείες, αλλά μέχρι στιγμής τα χαρακτηριστικά τους είναι πιο ήπιες νοσηλείες» δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης .

Όπως είπε, όλες οι νέες διασωληνώσεις που ελέγξαμε με PCR, καμία από αυτές δεν είναι Όμικρον. Όλοι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα».

Ενθαρρυντικό μήνυμα, αλλά…

Ενθαρρυντικό μήνυμα, αλλά από την άλλη πλευρά επειδή μιλάμε για πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα δημιουργείται πίεση στα εξωτερικά επείγοντα των νοσοκομείων, και αντίστοιχα θα υπάρξει και πίεση στο ΕΣΥ, γιατί ήδη όσοι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή ήταν με τη μετάλλαξη Δέλτα, η Όμικρον μας βρήκε σε μια φάση που το ΕΣΥ δεν είχε αποσυμφορηθεί από το τέταρτο κύμα και γι αυτό το λόγο υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα».

Χαρακτήρισε την Όμικρον «πρωτόγνωρο φαινόμενο ως προς τη μεταδοτικότητά του… τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν και πάρα πολύ. «Ο κύκλος αυτής της διαδικασίας είναι περίπου στο μήνα κάτι τέτοιο δείξανε οι περισσότερες χώρες, και ευελπιστούμε να βγει αυτό το σενάριο.

Εμείς περίπου από τα Χριστούγεννα και μετά έχουμε την εξάπλωση της Όμικρον. Στις 21 – 22 Δεκεμβρίου ήταν στο 3% (των κρουσμάτων) η Όμικρον, και αυτή τη στιγμή, σε λιγότερο από 10 μέρες, είναι πάνω από 70%. Τρομακτική ταχύτητα»

Σημαντικό είναι, πρόσθεσε, τα κρούσματα να μην μεταφέρονται σε νοσηλείες και είναι σημαντικό να παραμείνουν στις μικρές ηλικίες έως 30 – 40 αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων είναι σημαντικό να προστατέψουμε τους άνω των 60.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr