σοκ Ινδία

Οι εικόνες καταστροφής από την κρίση της Covid-19 στην Ινδία έχουν συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τρομακτική έξαρση στα κρούσματα του νέου κορoναϊού.

Ωστόσο, αυτή η κρίση δεν αφορά μόνο την Ινδία, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

 Φόβοι για μισό δισ. κρούσματα στην Ινδία

«Ο ιός δεν καταλαβαίνει από σύνορα, εθνικότητες, ηλικία, φύλο ή θρησκεία», αναφέρει η επιστημονική σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σούμγια Σουαμινάθαν.

«Και αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ινδία, έχει δυστυχώς συμβεί και σε άλλες χώρες», τονίζει.

Η πανδημία της Covid δείχνει ξεκάθαρα πόσο αλληλένδετα είναι όλα πάνω στον πλανήτη. Και αν μια χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ μεγάλα επίπεδα μολύνσεων, τότε είναι πιθανό να υπάρξει μετάδοση του ιού και σε άλλες χώρες.

• Ινδία: Αυτοσχέδια κρεματόρια για τα θύματα 

Ακόμη και με τους ισχύοντες περιορισμούς στις μετακινήσεις, τα μαζικά τεστ και τα μέτρα καραντίνας, είναι και πάλι πιθανό ο ιός να ξεφύγει.

Ειδικότερα, αν ένα άτομο ταξιδέψει σε μια χώρα από κάποια περιοχή του κόσμου όπου ο ϊός βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αυξάνονται και οι πιθανότητες να φέρει μαζί του τον ιό κατά την επιστροφή του.

Σε μια πρόσφατη πτήση από το Νέο Δελχί προς το Χονγκ Κονγκ, περίπου 50 επιβάτες εντοπίστηκαν θετικοί στην Covid.

Υπάρχει όμως και άλλη μια μεγάλη ανησυχία σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ινδία: οι μεταλλάξεις.

Ο τρόμος των μεταλλάξεων

Μια νέα μετάλλαξη με όνομα Β.1.617. έχει εμφανιστεί στη χώρα. Έχει χαρακτηριστεί από κάποιους ως «διπλή μετάλλαξη» λόγω των δύο μεταλλάξεων – «κλειδιά» στην ακίδα του ιού. Υπάρχουν εργαστηριακά στοιχεία που δείχνουν ότι είναι λίγο περισσότερο μεταδοτική και ότι ίσως δυσκολέψει λίγο τα αντισώματα στο να εμποδίσουν τον ιό, οι επιστήμονες ωστόσο προσπαθούν ακόμη να αξιολογήσουν σε ποιο βαθμό έχουν μειωθεί τα επίπεδα ανοσίας.

«Δεν νομίζω πως υπάρχουν στοιχεία ότι πρόκειται για μια μετάλλαξη, την οποία δεν θα μπορούν να σταματήσουν τα εμβόλια», δήλωσε στο BBC ο Δρ. Τζεφ Μπάρετ, επικεφαλής της πρωτοβουλίας Covid-19 Genomics στο Ινστιτούτο Wellcome Sanger.

«Πιστεύω πως οφείλουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούμε», πρόσθεσε.

Ωστόσο, όσο περισσότερα κρούσματα καταγράφει μια χώρα, τόσο πιο πιθανό είναι να κάνουν την εμφάνισή τους νέα στελέχη του ιού.

Εντείνεται η ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε νέα μόλυνση δίνει στον ιό την ευκαιρία να εξελιχθεί, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για την ενδεχόμενη εμφάνιση ενός στελέχους που θα καταστήσει αναποτελεσματικά τα εμβόλια.

«Ο τρόπος για να περιορίσουμε την εμφάνιση νέων στελεχών είναι να εμποδίσουμε την αναπαραγωγή του ιού στον οργανισμό μας.

Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να θέσουμε υπό έλεγχο τις μεταλλάξεις είναι να θέσουμε υπό έλεγχο τα επίπεδα μόλυνσης που υπάρχουν στον πλανήτη αυτή τη στιγμή», εξηγεί η καθηγήτρια Σάρον Πίκοκ, επικεφαλής της Covid-19 Genomics στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των lockdown και της τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων, αλλά ζωτικής σημασίας είναι και ο εμβολιασμός.

Με αργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί

Οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς στην Ινδία, όπου μέχρι στιγμής λιγότερο από το 10% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ λιγότερο από το 2% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Τα παραπάνω ισχύουν παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη χώρα βρίκσεται το Ινστιτούτο Serum, το οποίο είναι και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η έξαρση κρουσμάτων στην Ινδία μπορεί να έχει αντίκτυπο και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Τον Μάρτιο, και ενώ οι μολύνσεις είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν αυξητική τάση, οι αρχές της χώρας εμπόδισαν τις εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων του εμβολίου της AstraZeneca.

Σε αυτές τις εξαγωγές, συμπεριλαμβάνονταν και εμβόλια για το σχέδιο Covax που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει ως στόχο να παρέχει δόσεις εμβολίων σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Οι συνέπειες στους εμβολιασμούς άλλων χωρών 

Τη Δευτέρα, η Διεθνής Συμμαχία για τα Εμβόλια, η οποία εμπλέκεται στο εν λόγω σχέδιο, δήλωσε ότι ανέμενε να ανακοινωθεί το πότε η Ινδία θα συνέχιζε τις προμήθειες εμβολίων.

Αυτό είναι σίγουρο πως θα έχει συνέπειες στη διάθεση των εμβολίων σε πολλές χώρες. Σημαίνει, όμως, και ότι περισσότερα εμβόλια στην Ινδία καταλήγουν να χρησιμοποιούνται σε εγχώριο επίπεδο, τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία παραγωγής.

Και δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην Ινδία, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εγχώρια διάθεση των εμβολίων θα τεθεί ως προτεραιότητα.

«Πρέπει να διπλασιάσουμε τον εμβολιασμό όσο το δυνατόν γρηγορότερα αλλιώς ο ιός θα κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει να μεταδίδεται από άτομο σε άτομο», τονίζει ο Σουαμινάθαν.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η πανδημία δεν εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης και ο ιός συνεχίζει τη σαρωτική του επέλαση σε πολλές χώρες.

Η κατάσταση στην Ινδία αποτελεί άλλη μια υπενθύμιση ότι κανείς μας δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς.

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr