Προς αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από κάθε δραστηριότητα στην Ευρώπη

Η αναζωπύρωση της πανδημίας επαναφέρει την Ευρώπη σε τροχιά περιοριστικών μέτρων και οδηγεί πλέον έως και σε καθολικό αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από κάθε δραστηριότητα.

Ηδη, πολλές χώρες κινούνται στην κατεύθυνση της επιβολής γενικών ή μερικών lockdown για τους ανεμβολίαστους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην Ολλανδία επιστρέφουν και οριζόντια περιοριστικά μέτρα για την συγκράτηση της πανδημίας.

Αυστρία: Lockdown για τους ανεμβολίαστους

Η Αυστρία, η οποία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη θα ανακοινώσει την Κυριακή lockdown για τους ανεμβολίαστους  , σύμφωνα με τον καγκελάριο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Η επαρχία της Άνω Αυστρίας που έχει πληγεί περισσότερο, και που βρίσκεται μεταξύ των συνόρων της Γερμανίας και της Τσεχίας,έχει ήδη εξαγγείλει την εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο θα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι μόνο για δουλειά και για αγορά βασικών αγαθών.

Μερικό lockdown στην Ολλανδία

Με βάση τα νεα μέτρα της κυβέρνησης Ρούτε τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.

Να σημειωθεί ότι η ομάδα ειδικών που συμβουλεύει την ολλανδική κυβέρνηση έχει συστήσει την επιβολή μερικού lockdown αλλά και τον περιορισμό της πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε δημόσιους χώρους.

Λετονία: «Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους βουλευτές

Το κοινοβούλιο της Λετονίας ψήφισε την Παρασκευή μια νέα περιοριστική διάταξη που απαγορεύει σε ανεμβολίαστους βουλευτές να συμμετέχουν στις εργασίες της βουλής και να ψηφίζουν νομοσχέδια, προσθέτοντας ένα ακόμα μέτρο απέναντι στο κίνημα των αρνητών του εμβολιασμού.

Η Λετονία, η οποία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ που επέβαλε εκ νέου lockdown αυτό το φθινόπωρο καθώς η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 απειλεί να οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας της.

Συνολικά εννέα βουλευτές έχουν αρνηθεί να κάνουν το εμβόλιο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Η Λετονία, όπου ζουν 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει καταγράψει 236.765 κρούσματα και 3.646 θανάτους που σχετίζονται με τον κορονοϊό από την έναρξη της πανδημίας.

Λιθουανία: Εμβόλιο με μπόνους… 100 ευρώ

Πολλές χώρες στην Ευρώπη – ανάμεσά τους και η Ελλάδα- απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια. Ωστόσο η Λιθουανία έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα. Οι πολίτες άνω των 16 ετών πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικά ανοσίας Covid για να εισέλθουν σε οποιοδήποτε εστιατόριο ή καφετέρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, ή άλλους δημόσιους κλειστούς χώρους ή εκδηλώσεις. Το μέτρο θα γίνει πιο αυστηρό από τα τέλη Δεκεμβρίου και θα ισχύει για όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να δελεάσει με μπόνους εμβολιασμού ύψους 100 ευρώ άτομα άνω των 75 ετών που θα αποφασίσουν να κάνουν τις δύο δόσεις μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου ή που θα προβούν σε αναμνηστική δόση πριν από τις 31 Μαρτίου.

Εσθονία: Ερχονται απολύσεις

Πολλοί δημόσιοι φορείς στην Εσθονία έθεσαν το δίλημμα στους εργαζόμενους του εμβολιασμού ή της απόλυσης. Πενήντα μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι της αστυνομίας και της υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης κατέθεσαν μήνυση κατά της υπηρεσίας τους και την Πέμπτη δικαιώθηκαν προσωρινά.

Η Εσθονία απαιτεί επίσης πιστοποιητικά εμβολιασμού σε δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια και γυμναστήρια, ενώ τα αρνητικά τεστ δεν γίνονται πλέον αποδεκτά.

Ουκρανία: Άδεια άνευ αποδοχών για ανεμβολίαστους δασκάλους

Στην Ουκρανία, δάσκαλοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν τεθεί σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών από τις αρχές αυτής της εβδομάδας. Εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο εάν το 100% του προσωπικού τους έχει εμβολιαστεί. Ακόμη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη τη χώρα είναι διαθέσιμα μόνο για εμβολιασμένα άτομα.

ΗΠΑ: Νέα μέτρα για μεγάλους εργοδότες ιδιωτικού τομέα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ υιοθέτησε νέο μέτρο έκτακτης ανάγκης που αναγκάζει τους μεγάλους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να απαιτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή επίδειξη τεστ κορονοϊού ανά τακτά διαστήματα.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα ισχύει για εταιρείες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους και όρισε προθεσμία εφαρμογής του έως τις 4 Ιανουαρίου. Η μη συμμόρφωση προβλέπει πρόστιμα έως και 136.000 δολάρια.

Σιγκαπούρη: Οι ανεμβολίαστοι νοσούντες θα πληρώνουν

Στη Σινγκαπούρη όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα νοσηλείας εάν κολλήσουν με κορονοϊό. Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες και παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν ακόμα και 18.460 δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με μια μέση εκτίμηση που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr