Το πολυπόθητο για την Ουκρανία πακέτο υποστήριξης των 60 δισ. δολαρίων εγκρίθηκε τελικά από τις ΗΠΑ, μετά από μήνες καθυστέρησης.

Το πολυπόθητο για την Ουκρανία πακέτο υποστήριξης των 60 δισ. δολαρίων εγκρίθηκε τελικά από τις ΗΠΑ, μετά από μήνες καθυστέρησης. Η απόφαση αναπτέρωσε – τουλάχιστον σε επίπεδο επικοινωνίας – το ηθικό του Κίεβου, ωστόσο η πραγματικότητα στα πεδία των μαχών παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της μεγάλης έλλειψης στρατιωτών και της ανισορροπίας σε ισχύ και πυρομαχικά.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει δραματικά την κατάσταση υπέρ του Κιέβου στην πρώτη γραμμή. Όπως αναφέρει το Reuters, οι εξαντλημένοι Ουκρανοί στρατιώτες επισημαίνουν πως η καθυστέρηση έχει ήδη κοστίσει σημαντικές απώλειες σε ζωές και εδάφη. Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως μεγάλο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας βρίσκεται ήδη συσκευασμένο σε αποθήκες στην Πολωνία, αλλά και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, και είναι έτοιμο για άμεση μεταφορά στην Ουκρανία μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες έγκρισης.

Αμερικανικά όπλα και πυρομαχικά θα αρχίσουν να ρέουν στην Ουκρανία εντός των επόμενων ημερών, εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, όπως αναμένεται.

Ωστόσο, η παράδοση της αμερικανικής βοήθειας είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά την κατάσταση του Κιέβου στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, στρατιώτες και στρατιωτικούς αναλυτές.

«Θα έχουμε μια ευκαιρία για νίκη, εάν η Ουκρανία αποκτήσει πραγματικά τα οπλικά συστήματα που χρειαζόμαστε τόσο πολύ… αυτό είναι κρίσιμο. Αυτές είναι προτεραιότητες τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην εκπομπή Meet the Press του NBC την Κυριακή.

Ο αρχιστράτηγος Oleksandr Syrsky προειδοποίησε αυτόν τον μήνα ότι η κατάσταση «επιδεινώθηκε σημαντικά» αφού οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιθετικές ενέργειες κατά μήκος πολλών σημείων στην πρώτη γραμμή των 1.000 χιλιομέτρων, από τότε που κατέλαβαν την Avdiivka τον Φεβρουάριο.

Ενώ η πιο συντηρητική πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή απέτρεψε την έγκριση ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας τους τελευταίους μήνες, ο ρωσικός στρατός μπόρεσε να πάρει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.

Στρατιώτες στην πρώτη γραμμή είπαν στους Financial Times κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης αυτόν τον μήνα ότι μετά βίας κρατούσαν τις ανελέητες ρωσικές επιθέσεις, στις οποίες δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο.

«Ελπίζω ότι θα γυρίσει σελίδα υπέρ μας σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο υπολοχαγός Ivan Skuratovsky, του οποίου η μονάδα χειρίζεται αμερικανικά συστήματα πυροβολικού στην πρώτη γραμμή στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, αλλά έχει έλλειψη πυρομαχικών.

Ωστόσο, η εισροή όπλων, ιδιαίτερα βλημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών για συστήματα αεράμυνας, «θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της ρωσικής προέλασης, αλλά δεν θα τη σταματήσει», είπε ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος στους FT υπό τον όρο της ανωνυμίας, για να μιλήσει ειλικρινά για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Και οι Ουκρανοί δεν έχουν αυταπάτες ότι η αμερικανική βοήθεια θα αρκέσει για τη χώρα μέχρι το τέλος του πολέμου. «Ένα τόσο μεγάλο πακέτο βοήθειας μπορεί να είναι το τελευταίο φέτος. Επιπλέον, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη πιθανότητα όλα τα επόμενα πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία να είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος», δήλωσε ένας πρώην Ουκρανός αξιωματικός που διευθύνει την αναλυτική ομάδα Frontelligence Insight.

«Η βοήθεια που παρέχεται από τις ΗΠΑ αγοράζει σε εμάς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου ένα χρόνο», ανέφερε η αξιολόγηση του ομίλου.

Ο Rob Lee, στρατιωτικός αναλυτής και ανώτερος συνεργάτης στο Πρόγραμμα Ευρασίας του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, είπε ότι ακόμη και με τη νέα αμερικανική βοήθεια, «η Ρωσία θα έχει πλεονέκτημα στο πυροβολικό, απλώς δεν θα είναι τόσο σπουδαίο».

Ο Ruslan Pukhov, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών, μιας ομάδας σκέψης της Μόσχας, επεσήμανε στους Financial Τimes ότι το όφελος για την Ουκρανία από τα προηγμένα αμερικανικά όπλα θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των όπλων που παρέχονται.

Το νομοσχέδιο των ΗΠΑ αναφέρει μόνο τη χρηματοδότηση για την αγορά των όπλων, όχι ποια συστήματα θα διαθέσει η Ουάσιγκτον.

«Οι επιτυχημένες συνδυασμένες επιχειρήσεις με μαχητικά και αντιαεροπορικά θα μπορούσαν να ακυρώσουν σημαντικά την εκστρατεία μαζικών βομβαρδισμών της Ρωσίας. Εάν η Ουκρανία δεν χρησιμοποιήσει μαζικά τα κρίσιμα συστήματα, δεν θα υπάρξει σημαντική επιρροή στην πρώτη γραμμή», είπε ο Pukhov.

Ο Ζελένσκι είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα στρατεύματά του ήταν πλέον σε θέση να χρησιμοποιήσουν μόνο ένα βλήμα πυροβολικού για περίπου κάθε 10 που εκτοξεύονταν από τον εχθρό τους. Αυτό το χάσμα θα καλυφθεί τώρα εν μέρει αλλά όχι πλήρως, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Το πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα παρέχει βλήματα πυροβολικού, είπε ο ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, «δεν περιέχει “ασημένια σφαίρα”».

Ωστόσο, ο Andriy Zagorodnyuk, διευθυντής του κέντρου αμυντικών στρατηγικών που εδρεύει στο Κίεβο και πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, είπε ότι πιστεύει ότι η αμερικανική βοήθεια είναι «αρκετή» για να σταματήσει την ορμή της Ρωσίας.

Το πακέτο όμως, καλύπτει μόνο μια σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ουκρανία. Το Κίεβο αντιμετωπίζει μια άλλη μεγάλη πρόκληση: το ανθρώπινο δυναμικό.

«Νομίζω ότι το ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να είναι το κλειδί για το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος το 2025», είπε ο Lee.

Η Ρωσία είναι επί του παρόντος σε θέση να κινητοποιεί περίπου 30.000 στρατιώτες κάθε μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, ή αρκετούς για να καλύψει τουλάχιστον τις μαζικές απώλειες στο πεδίο της μάχης.

Η Ουκρανία έχει λάβει μέτρα για να προσπαθήσει να μετριάσει την κατάσταση. Αυτόν τον μήνα, ο Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που μειώνει την ηλικία επιστράτευσης στα 25 από 27, ενώ το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε νέο νομοσχέδιο για τη στράτευση, που στοχεύει στην αναπλήρωση των εξαντλημένων και λιγοστών δυνάμεών του. Το πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ θα αγοράσει λίγο χρόνο για την αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, είπαν οι αναλυτές.

Η νέα μάχη ορόσημο

Οι πύραυλοι Patriot θα βοηθήσουν στην άμυνα από τις αεροπορικές επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας της Ρωσίας, ενώ θα μπορούσαν επίσης να σταλούν φορητά συστήματα αεράμυνας ή MANPADS, όπως το αμερικανικό σύστημα Stinger, για να καλυφθούν τα στρατεύματα κατά μήκος της πρώτης γραμμής, όπου τα ρωσικά αεροσκάφη επιτίθενται όλο και περισσότερο σε ουκρανικές θέσεις και ισοπεδώνουν κτίρια κατοικιών για να προχωρήσουν.

«Είναι δίκαιο να ρωτήσουμε εάν αυτά τα πυρομαχικά θα φτάσουν εγκαίρως για να βοηθήσουν την Ουκρανία να κρατήσει το Chasiv Yar», είπε ο Λι, αναφερόμενος στη στρατηγική ανατολική πόλη που βρίσκεται σε μια πλαγιά μόλις 15 χιλιόμετρα δυτικά του Bakhmut, της πόλης που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις τον περασμένο Μάιο.

Ο Syrsky είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανό να διέταξε τις δυνάμεις του να καταλάβουν το Chasiv Yar πριν από τις 9 Μαΐου, όταν η Μόσχα γιορτάζει παραδοσιακά τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Η απώλεια του Chasiv Yar από την Ουκρανία θα επιτρέψει στα ρωσικά στρατεύματα να έχουν «έλεγχο πυρός» στις κοντινές στρατηγικές πόλεις και θα τους έδινε ένα έρεισμα από το οποίο θα μπορούσαν να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις βαθύτερα στην Ουκρανία, δήλωσαν Ουκρανοί διοικητές.

Ο Πούτιν δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να σταματήσει την εισβολή της χώρας του βαθύτερα στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς την Κυριακή πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος και πόσο θα πρέπει να αναμένεται από τους Αμερικανούς να χρηματοδοτήσουν την άμυνα της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι ο στρατός του «έχασε την πρωτοβουλία» τους τελευταίους μήνες. «Από τη στιγμή που θα πάρουμε στα χέρια μας αυτά τα οπλικά συστήματα, λοιπόν, από εκείνη τη στιγμή, μπορούμε να μιλήσουμε για το χρονοδιάγραμμα», είπε.

  • Με πληροφορίες από CNBC και Financial Times

Πηγή: economico.gr