Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι διευρύνει τον κατάλογο των «μη φιλικών» προς τη Ρωσία κρατών, εντάσσοντας σε αυτόν την Ελλάδα, τη Δανία, την Κροατία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, που υπέγραψε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, στον κατάλογο αυτόν καταχωρούνται οι χώρες, που «υλοποιούν μη φιλικές προς τη Ρωσία ενέργειες και ειδικότερα έναντι των διπλωματικών και προξενικών αντιπροσωπειών της στο εξωτερικό».

Καμία ουσιαστική συνέπεια

Κατά το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του Κρεμλίνου στις «μη φιλικές» χώρες περιορίζεται η δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις εργασίας με επιτόπιο προσωπικό, που ζει και εργάζεται μονίμως στη Ρωσία. Όπως ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση για την Ελλάδα επιβάλλεται το όριο των 34 ατόμων επιτόπιου προσωπικού, για τη Δανία των 20 και για τη Σλοβακία των 16, ενώ σε Κροατία και Σλοβενία απαγορεύεται η πρόσληψη οποιουδήποτε υπάλληλου στα προξενεία και τις πρεσβείες τους στη Ρωσία.

Διπλωματικές πηγές διευκρίνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το νέο μέτρο πρακτικά δεν θα έχει ουδεμία πρόσθετη συνέπεια στην υπάρχουσα λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας και των προξενείων της Ελλάδας σε ρωσικό έδαφος. Σχολιάζοντας τη ρωσική κυβερνητική απόφαση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «είναι φυσικό ότι η ένταξη στον κατάλογο των μη φιλικών χωρών επιφέρει μείωση του επιπέδου των επαφών» με τα κράτη, που ανακοινώθηκαν.

«Πάγος» στις σχέσεις Αθήνας-Κιέβου

Την ίδια στιγμή, πάντως, δημοσίευμα του «Βήματος» κάνει λόγο και για εντάσεις στις σχέσεις της Αθήνας με το Κίεβο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα, όχι μόνο ήταν από τις πρώτες χώρες που καταδίκασαν απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά επέδειξε εμπράκτως την αλληλεγγύη της, στέλνοντας ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια, αλλά και υποδεχόμενη χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες που έφυγαν από την εμπόλεμη χώρα τους.

Παρά ταύτα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι προ ημερών εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών μια ουκρανική διπλωματική νότα –όπως γίνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση- μέσω της οποίας ζητούνται εξηγήσεις για επτά ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται επί ρωσικού εδάφους. Οι δραστηριότητες των συγκεκριμένων εταιρειών, δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σε επίπεδο ΕΕ μετά την εισβολή στην Ουκρανία και το ξέσπασμα του πολέμου.

Απειλές κυρώσεων

Παρόλα αυτά, η Ουκρανία απείλησε με κυρώσεις την Ελλάδα, κίνηση που φαίνεται ότι ενόχλησε την ελληνική πλευρά. Ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Σεργκέι Σουτένκο, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου του έγιναν του παρά πολύ έντονες παρατηρήσεις. Ο κ. Σουτένκο, κατά πληροφορίες, ισχυρίστηκε ότι διαβίβασε τη σχετική νότα όπως του ζητήθηκε από τη χώρα του, ενώ δεν είχε επαρκείς εξηγήσεις όσον αφορά στις πηγές πληροφόρησης για τις δραστηριότητες των ελληνικών εταιρειών.

Ανώτεροι διπλωματικοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν στο «Βήμα» ότι μια σειρά ουκρανικών αιτημάτων έχουν προκαλέσει ενόχληση και δυσφορία στην Αθήνα, καθώς όπως λένε, το Κίεβο φαίνεται πως έχει χάσει κάθε μέτρο στο τι και πώς το ζητά. Μεγάλη ενόχληση, και για αυτό είχε λάβει αρνητική απάντηση σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο, ήταν το αίτημα να μπει φρένο στη λειτουργία ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας για την παρουσίαση φιλορωσικών θέσεων, φωτογραφίζοντας το OPEN.

Γκρίνιες και για το πετρέλαιο

Στον καταιγισμό των ουκρανικών αιτημάτων περιλαμβάνεται η επιπλέον οικονομική και εξοπλιστική ενίσχυση. Παράλληλα, υπάρχουν διαμαρτυρίες, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία ελληνικών συμφερόντων. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της ουκρανικής ιστοσελίδας «ports.ua» το οποίο φέρει τον (μακροσκελή) τίτλο «Μετά την έναρξη του πολέμου, περισσότερο από το ένα τρίτο των ρωσικών εξαγωγών θαλάσσιου πετρελαίου μεταφέρονταν από ελληνικά δεξαμενόπλοια».

Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι ο κατά προσέγγιση «όγκος τέτοιων logistics υπερβαίνει τους 19 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων», ενώ κατονομάζονται οι ελληνικές εταιρίες. «Ενώ τα ελληνικά τάνκερ μεταφέρουν πετρέλαιο και αναπληρώνουν τον προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την παραγωγή πυραύλων και βομβών, παιδιά από την Ουκρανία πεθαίνουν» αναφέρεται. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός εξαμήνου, ενώ όσον αφορά στη μεταφορά του, εντός οκτώ μηνών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr