κακοκαιρία ευθύνες

Κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα περιορίσουν τις σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις που εκδηλώνονται τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα για την ανεπάρκεια της πολιτείας να διαχειριστεί τις συνέπειες της κακοκαιρίας “Ελπίδα” επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο.

Στο κλίμα των τελευταίων δύο ημερών αναμένεται να παρέμβει στις 11.00 σήμερα το πρωί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του Economico.gr, κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει δια τηλεδιασκέψεως, αναμένεται να παραδεχθεί και ο ίδιος δημοσίως τις όποιες αστοχίες έγιναν τις τελευταίες μέρες από τον κρατικό μηχανισμό , αποφεύγοντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Επίσης, θα ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες και θα διαβεβαιώσει ότι τα προβλήματα της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την αδυναμία συντονισμού, θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστούν νομοθετικά.

Στο στόχαστρο ο Πατούλης 

Η αποτίμηση που ήδη έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε λανθασμένη πρόβλεψη τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς την ταχύτητα του καιρικού φαινομένου , στοιχείο που επηρέασε μία σειρά κακών, όπως φάνηκε, χειρισμών που ακολούθησαν, αλλά και ελλιπής προετοιμασία  σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής αλλά και σε αυτό του καθ ύλην αρμοδίου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Επιπρόσθετα, τα κυβερνητικά στελέχη, εστιάζουν και δικαίως στην Αττική Οδό, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας, σημειωτέον, οδηγήθηκε χθες σε παραίτηση λόγω της έκτασης της κοινωνικής κατακραυγής για τον πολύωρο εγκλωβισμό εκατοντάδων οδηγών.

“Οι ευθύνες όπως επισημαίνεται “αγγίζουν” πολλούς και πολλά ακόμα και μέλη του υπουργικού συμβουλίο,υ όπως είναι άλλωστε λογικό.

Οποιαδήποτε πάντως συζήτηση περί αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να θεωρείται μάλλον βιαστική ,αφού είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης δύσκολα αποφασίζει “εν θερμά”. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλήρες σκανάρισμα των επιδόσεων του κάθε υπουργού, τα αποτελέσματα του οποίου θα κριθούν όταν πρέπει.

Εκλεισαν όλοι οι δρόμοι που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας 

Προσώρας, από όσα κυκλοφορούν στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο, το πρώτο πρόσωπο που βάζει στο στόχαστρο το Μέγαρο Μαξίμου είναι ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το απόγευμα κυκλοφόρησε βίντεο από την “Ομάδα Αλήθειας”, στο οποίο υπενθυμίζεται η δημόσια υπόσχεση του περιφερεάρχη ότι «δεν θα αφήσουμε να κλείσουν οι κεντρικοί οδικοί άξονες» και ότι  «εμείς φροντίσαμε και κλείσαμε τα σχολεία» που δήλωσε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, και όσα στη συνέχεια έλαβαν χώρα.

Ολοι οι μεγάλοι κεντρικοί άξονες έκλεισαν με ευθύνη της Περιφέρειας 

Όπως σπεύδουν να υπενθυμίσουν κυβερνητικά στελέχη, επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω, “οι κεντρικοί οδικοί άξονες την αρμοδιότητα των οποίων έχει η περιφέρεια έκλεισαν, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες οδηγούς, αλλά και υπηρεσιακά και άλλα οχήματα που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα του ΔΕΔΔΗΕ, στελέχη του οποίου αδυνατούν ακόμη και αυτές τις ώρες να μεταβούν σε περιοχές στις οποίες οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Επίσης αναφέρουν την  περίπτωση οδικών αξόνων όπως η Κατεχάκη, η Κηφισίας, η Λεωφόρος Μεσογείων και αυτή της Μαραθώνος, οι οποίες, όπως λένε, αποτελούν  χαρακτηριστικά παραδείγματα της απόλυτης αδυναμίας της Περιφέρειας να διασφαλίσει την ομαλή κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

“Το χάος που δημιουργήθηκε στους δρόμους,  αναδεικνύει έλλειψη προετοιμασίας αλλά και συνεργασίας ή και συντονισμού”, λένε χαρακτηριστικά. Κάποιοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν να υπάρξει τις αμέσως επόμενες ημέρες και εισαγγελική παραγγελία προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα για τα πεπραγμένα της στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κύματος κακοκαιρίας.

Δύσκολη αλλά “σταθερή” η θέση της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας 

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δηλώνουν πως θα αποδοθούν ευθύνες όταν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Είναι αλήθεια πως οι πολίτες ανέμεναν περισσότερα σε επίπεδο αντιμετώπισης μιας κατάστασης όπως αυτή που δημιουργήθηκε  τη Δευτέρα, ενδεχομένως λόγω και της εμπειρίας του προσώπου που έχει τεθεί επικεφαλής του.

Πάντως, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη,  τόσο η περιφέρεια Αττικής όσο και η Αττική Οδός διαβεβαίωσαν κατ επανάληψη την ηγεσία του υπουργείου ως προς την ετοιμότητα και τη δυνατότητα αντιμετώπισης προβλημάτων καθώς και για την υλοποίηση του κεντρικού σχεδιασμού που αφορούσε στο να παραμείνουν οι οδικοί άξονες, οι κεντρικοί τουλάχιστον ανοιχτοί στο σύνολο της περιφέρειας καθώς και να υπάρχουν οδοί… διαφυγής για να μην εγκλωβιστούν πολίτες μέσα στα οχήματά τους.

Το σκεπτικό αυτό φέρεται να συμμερίζεται το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αν και αντιλαμβάνεται ότι μοιραία τα φώτα πέφτουν και προς το συγκεκριμένο υπουργείο, δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αντικατάσταση του κ. Χρ. Στυλιανίδη, ο οποίος μετράει μόλις έξι μήνες στη θέση αυτή, ενώ υπήρξε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr