Μια πολύ άσχημη εικόνα για τη χώρα, όσον αφορά στο εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, αποκαλύπτει έρευνα στην Ιταλία που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Libellula.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το 55% των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα, δηλώνει ότι υπήρξε θύμα παρενόχλησης ή διακρίσεων στον χώρο εργασίας. Παράλληλα το 53% δήλωσε ότι αναγκάσθηκε να ακούσει ανεπιθύμητα σχόλια από συναδέλφους σχετικά με την εμφάνιση και σεξουαλικά υπονοούμενα, ενώ το 22% δέχθηκε σωματική παρενόχληση. Το ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην Ιταλία του 2022 προκαλεί αίσθηση και αγανάκτηση.

Ευρύτερο, κοινωνικό και πολιτισμικό πρόβλημα

Η έκθεση του ιδρύματος Libellula υπογραμμίζει ότι υπάρχει ένα ευρύτερο, κοινωνικό και πολιτισμικό πρόβλημα στην μεγάλη πλειοψηφία των ιταλικών επιχειρήσεων αλλά και στον δημόσιο τομέα: Ότι η συμπεριφορά σε βάρος των γυναικών, οι λεκτικές αλλά όχι μόνον παρενοχλήσεις, περιορίζουν την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Το 58% των γυναικών που εργάζονται και πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσε ότι δεν αντιδρά όσο δυναμικά θα έπρεπε στις παρενοχλήσεις, και πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου μάλιστα «φοβάται ότι θα μπορούσε να φανεί υπερβολικά επιθετική». Ακόμη και σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπου οι γυναίκες εργάζονται ως μάνατζερ, η αποφασιστικότητά τους ερμηνεύεται διαφορετικά (και πολύ συχνά πιο επικριτικά) απ’ ότι εκείνη των ανδρών.

Καριέρα και διακρίσεις

Το ιταλικό ίδρυμα έχει ξεκινήσει συνεργασία με γνωστές επιχειρήσεις και πολυεθνικές, με στόχο να μπορέσει να αλλάξει με απτό και συγκεκριμένο τρόπο η προβληματική αυτή κατάσταση που περιορίζει την εξέλιξη των γυναικών. Το 79% των γυναικών απάντησε ότι οι άνδρες κάνουν πιο γρήγορα καριέρα, έστω και αν δεν διαθέτουν περισσότερες γνώσεις ή ικανότητες.

«Μιλάμε για προβλήματα, παρενοχλήσεις και διακρίσεις, που θα νόμιζε κανείς ότι αποτυπώνουν την πραγματικότητα του περασμένου αιώνα, αλλά δυστυχώς, δεν είναι έτσι», σχολιάζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Το 65% των γυναικών τέλος δέχθηκε επικριτικά σχόλια, ακόμη και όταν θέλησε να αποκτήσει παιδί και να ζητήσει τη νόμιμη άδεια από τον εργοδότη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr