Κοντά στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πως θα πληρωθεί στους δικαιούχους η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο4.

Διευκρινίσεις για τους δικαιούχους

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του REAL ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι καλύπτει όλους όσους έχουν κλείσει με αναγκαστικά μέτρα ανεξαρτήτως ΚΑΔ ή πτώσης τζίρου, ενώ περιέγραψε πώς πρέπει να ενημερωθούν οι δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς, όπως επισήμανε, πολλοί, όπως για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες ταξί, ίσως δεν γνώριζαν πως μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το εν λόγω μέτρο. Επανέλαβε πως κατά 50% πλέον θα είναι μη επιστρεπτέο το ποσό. Το υπόλοιπο έχει πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι στον 4ο κύκλο θα κριθεί η συμμετοχή με βάση την μείωση τζίρου τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ο 5ος κύκλος του Δεκεμβρίου θα διανεμηθεί με βάση την μείωση του τζίρου μηνός Νοεμβρίου και σημείωσε ότι μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μέχρι σήμερα έχουν πέσει στην πραγματική οικονομία περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπου 150 χιλιάδες επιχειρήσεις.

“Κρατάμε πολεμοφόδια”

Στη συνέντευξή του επισήμανε πως “όλες οι εκτιμήσεις της ΕΕ δείχνουν ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και ακόμα πιο ισχυρή ειδικά για την Ελλάδα στο βασικό σενάριο” Ωστόσο, πρόσθεσε πως όσο οι χώρες μπαίνουν σε δεύτερο lockdown και νέα περιοριστικά μέτρα, η ανάκαμψη που προσδοκάται συρρικνώνεται. Εξήγησε πως “όλα εξαρτώνται από την υγειονομική κρίση” και όσο οι περιορισμοί γίνονται αυστηρότεροι ή διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η ανάκαμψη συρρικνώνεται.

“Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είμαστε και προετοιμασμένοι για το χειρότερο” είπε. Αναφέρθηκε στο πακέτο των 3,3 δισ. ευρώ, αλλά επισήμανε πως κρατάμε και πολεμοφόδια για τη συνέχεια, λέγοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει για όσο χρειασθεί να λαμβάνει μέτρα στήριξης. “Κρατάμε και πολεμοφόδια γιατί δεν γνωρίζουμε την ένταση και την έκταση της υγειονομικής κρίσης” είπε.

Ελπίδες από το εμβόλιο

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, o ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η ύφεση θα κινηθεί φέτος στο εύρος του 10% και η ανάκαμψη το 2021 περί το 5%, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις αυτές είναι προσωρινές και θα γίνουν πιο σαφείς τις επόμενες ημέρες, με βάση τα νεότερα στοιχεία περί των εμβολίων. Ανέφερε πως “θα ήθελα να περιμένουμε λίγες ημέρες και να ενσωματώσουμε τις τελευταίες εκτιμήσεις” και στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου.

Επισήμανε πως αρκετοί θεσμοί στο εξωτερικό αναθεωρούν πλέον τις εκτιμήσεις τους προς το πιο αισιόδοξο, λόγω των εξελίξεων σε πολλά επίπεδα σε σχέση με το εμβόλιο. Κατά συνέπεια, είπε, απαιτούνται κάποιες ημέρες για να ενσωματωθούν αυτές οι εκτιμήσεις. Ανέφερε πως υπήρξε σύσκεψη για το θέμα τις προηγούμενες ώρες στο Υπουργείο Οικονομικών. “Στην υγειονομική κρίση υπάρχει μία δυναμική. Αλλιώς μιλούσαμε πριν μία εβδομάδα, αλλιώς πριν δύο εβδομάδες. Τώρα με το εμβόλιο μπορούμε να μιλάμε και διαφορετικά, η οικονομία οφείλει να ακολουθεί τη δυναμική”, είπε.

Πηγή: economico.gr