Μητσοτάκης Τουρκία

Να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας στους καταταλαιπωρημένους από τα μνημόνια και την πανδημία πολίτες, επιδίωξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινή, εφ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεδίπλωσε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την μετά Covid εποχή, ο οποίος έχει στην αιχμή του τα παχυλά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ταυτοχρόνως, έκλεισε για άλλη μια φορά με κατηγορηματικότητα κάθε σενάριο περί προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο. Το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε σκόπιμο να σταλεί με καθαρότητα και έμφαση το συγκεκριμένο μήνυμα από τον ίδιον τον κ. Μητσοτάκη, για να αποφευχθούν φαινόμενα δυσλειτουργιών στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και για να καθησυχάσει η κοινή γνώμη, η οποία στη συντριπτική της πλειονότητα δεν επιθυμεί εκλογικές περιπέτειες – πολύ  περισσότερο όταν η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει με απλή αναλογική.

Η πανδημία ευκαιρία να περάσουν οι επιχειρήσεις στο μέλλον 

“‘Ολο αυτό το διάστημα το μέλημα μας ήταν να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση. Παραδείγματος χάρη, ένα άλλο παράδειγμα, γιατί είναι στη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης. Μόλις είδα τα στοιχεία από ένα ΕΣΠΑ το οποίο ολοκληρώθηκε σχετικά με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό: 11.000 επιχειρήσεις -εκ των οποίων πάρα πολλές μικρές- παίρνουν σημαντικά ποσά για να φτιάξουν e-shop” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε :

“Εκσυγχρονίζονται και οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτά δεν αφορούν τους μεγάλους, αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις, τα συνοικιακά καταστήματα της γειτονιάς μας, τα οποία και αυτά εκσυγχρονίζονται. Και για αυτά η πανδημία ήταν μία ευκαιρία να περάσουν στο μέλλον, το οποίο μέλλον εκ των πραγμάτων πρέπει να ενσωματώνει τεχνολογία”.

Σχέδιο Ελλάδα 2.0

“Και τώρα το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να σας πω ότι επειδή έχουμε προκαταβολές ήδη κάποια από τα προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ», τα οποία τρέχουν, θα χρηματοδοτηθούν τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο περιμένουμε να εισπράξουμε τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια εντός του 2021.

Έχουμε πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πάρα πολλά χρήματα για τον κόσμο της εργασίας, χρήματα για την κατάρτιση, για τους ανέργους, χρήματα για την πρωτοβάθμια υγεία, για το πώς θα την εκσυγχρονίσουμε. Στην οποία πρωτοβάθμια υγεία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες».

Oριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Ο κ. Μητσοτάκης, ουσιαστικά προανήγγειλε την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς «προέβλεψε» ότι «δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022»

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας 

“Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω «όχι» κατηγορηματικά. Και θα εξηγήσω το σκεπτικό μου. Πρώτον, έχω εκφραστεί πάρα πολλές φορές δημόσια υπέρ της ανάγκης οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. Άρα θα ήμουν ασυνεπής ως προς αυτά έχω πει ο ίδιος…», είπε ο κ Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι έχει αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία, διότι, η κυβέρνηση, παρά τις αναταράξεις, τις δυσκολίες και την αναμενόμενη φθορά, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

«Άρα καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα», πρόσθεσε ο κ Μητσοτάκης.

Η διαχείριση της πανδημίας 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε το μέρος της ευθύνης που όπως είπε αναλογεί στην κυβέρνηση, αλλά εμμέσως άσκησε κριτική σε μέλη της Επιτροπής για το γεγονός ότι εκθέτουν δημοσίως τις απόψεις αλλά και τις ενστάσεις τους.

«Στη σημερινή συνεδρίαση, κάποιοι μειοψήφισαν αλλά η απόφαση για επιστροφή των μαθητών του Λυκείου ελήφθη με πλειοψηφία. Δεν βλέπω τον λόγο από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση, να βγουν κάποιοι στα κανάλια να εξηγούν γιατί μειοψήφισαν», είπε χαρακτηριστικά. Υπεραμύνθηκε, ωστόσο, της ανάγκης να συνεχίσει με την ίδια σύνθεση το έργο της η Επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό «παράθυρο» για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζόμενων στον χώρο της υγείας, απέφυγε να αποσαφηνίσει αν θα είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις το Πάσχα, ενώ επιβεβαίωσε ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά τις ημέρες των εορτών.

Η Τουρκία δεν θα μπει στον πειρασμό να εξάγει  την εσωτερική της κρίση

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα μπει στον πειρασμό να εξαγάγει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο την εσωτερική κρίση, που αντιμετωπίζει και τόνισε πως αναμένει από τη γειτονική χώρα να συμμορφωθεί πλήρως με την κοινή δήλωση της ΕΕ και να δέχεται επιστροφές από τα ελληνικά νησιά.

Για το πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη, είπε ότι «κατέστησα απολύτως σαφές πως το τουρκολιβυικό μνημόνιο είναι παράνομο, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και θίγει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Όπως τόνισε, δε, υπενθύμισε στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας ότι την ίδια θέση έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκτίμησε, πως είναι ιδιαίτερα θετικό πως η ηγεσία της γειτονικής χώρας επέδειξε τη διάθεση να εκκινήσει απευθείας διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Πηγή: economico.gr