Ποιός θα σταματήσει τον Πούτιν αν αποφασίσει πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι εκτός ελέγχου, και εφόσον είναι αποφασισμένος να κάνει πόλεμο για την Ουκρανία, κανείς δεν είναι σε θέση να τον σταματήσει, προειδοποιεί άρθρο στο νέο τεύχος του έγκυρου βρετανικού περιοδικού Economist.

Ωστόσο η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ίσως αποτελέσει τον καταλύτη για τη δημιουργία πιο αξιόπιστου αμυντικού πυλώνα στην Ευρώπη, προσθέτει.

Νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με Μόσχα 

Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει νέος γύρος συνομιλιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, την ώρα που 100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, έτοιμοι να εισβάλουν στο ουκρανικό έδαφος.

Εδώ, όπως επισημαίνει η λονδρέζικη επιθεώρηση, διακυβεύεται το μέλλον μιας χώρας που ολοένα και περισσότερο θεωρεί τον εαυτό της κομμάτι της Δύσης, ενώ διακυβεύεται ακόμη ο ρόλος των ΗΠΑ ως στήριγμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Αυξάνεται ο κίνδυνος κακού υπολογισμού 

Καθώς η κρίση κορυφώνεται, ο κίνδυνος κακού υπολογισμού αυξάνεται. Ο κ. Πούτιν έχει ήδη εκφράσει τα αιτήματά του: Επιθυμεί να αποκλείσει η βορειοατλαντική συμμαχία κάθε επέκτασή της οπουδήποτε, κι όχι μόνο στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Επιθυμεί ακόμη να σταματήσει η Ουάσιγκτον να προστατεύει τους συμμάχους της μέσω στρατηγικής τοποθέτησης πυρηνικών όπλων και πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς.

Επιπλέον η Μόσχα πρακτικά διεκδικεί να έχει βέτο σχετικά με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων και τη διεξαγωγή ασκήσεων στα ανατολικά τμήματα του ΝΑΤΟ και σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία με όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Μεγάλο τελεσίγραφο 

Όλα αυτά είναι τόσο απαιτητικά, ώστε πρακτικά μπορεί να πρόκειται για ένα μεγάλο τελεσίγραφο, φτιαγμένο με τρόπο ώστε να απορριφθεί και να αποτελέσει την αναγκαία αφορμή για μια ακόμη εισβολή στην Ουκρανία, τονίζει ο Economist.

Εάν ο κ. Πούτιν, υπογραμμίζει το περιοδικό, είναι όντως αποφασισμένος να πάει σε πόλεμο, τίποτε δεν μπορεί να τον σταματήσει. Ωστόσο μια σθεναρή διπλωματία μπορεί ακόμη να τον ανακόψει προσωρινά, αλλά και να βοηθήσει να σταματήσει η μακρά σήψη στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Ακόμη όμως και αν οι συνομιλίες αποτύχουν, το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη θα μπορούν να εξέλθουν από αυτές ισχυρότεροι, πιο ενωμένοι, και με ξεκάθαρη εικόνα του κινδύνου που αντιμετωπίζουν, εκτιμά ο Economist.

Πηγή: The Economist

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr