επιστρεπτέας προκαταβολής

Προσωρινή, έστω, ανακούφιση προκαλεί στις επιχειρήσεις η παράταση έναρξης της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά έξι μήνες καθώς και του προγράμματος παγίων δαπανών. Την ίδια ώρα, με το κύμα των ανατιμήσεων στα ενεργειακά να επηρεάζει σημαντικά το κόστος της παραγωγής και να μετακυλίεται σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, η κυβέρνηση συζητά σοβαρά την επέκταση των μέτρων και το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Τί σημαίνει η παράταση στην έναρξη καταβολής της επιστρεπτέας 

Το σύνολο των χρημάτων που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 8,3 δισ. ευρώ  δεν θα  επιστραφεί άμεσα. Ήδη μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικό “κούρεμα” του ποσού, με το επιστρεπτέο να υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θα επιστραφεί σε 60 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουνίου και την τελευταία στα μέσα του 2027. Όσοι ωστόσο, επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ μπορούν να το πράξουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση της τάξης του 15%.

Το ποσό του κρατικού δανείου που καλούνται να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες είναι “κουρεμένο” έως και 75% και θα εμφανιστεί στις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή “myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή”.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έλαβαν το κρατικό δάνειο

1. Το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το επιστρεπτέο ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης, είναι πληρωτέο σε εξήντα ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Ως ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της περιόδου χάριτος.

2. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή “myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή”.

3. Παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, έως τις 31 Μαρτίου με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης. Το ποσό καταβάλλεται εντός της ανωτέρω προθεσμίας και η έκπτωση ισχύει ως την καταληκτική ημερομηνία αυτή. Οσοι επιλέξουν 60 δόσεις θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση στα τέλη Ιουνίου 2022

Τι θα επιστρέψουν οι επιχειρήσεις

– Οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ θα επιστρέψουν το 21,25% του δανείου.

– Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% και έχουν πτώση ακαθαρίστων εσόδων το 2020 προς το 2019, θα επιστρέψουν το 33% του κρατικού δανείου.

– Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και για τους επτά κύκλους θα επιστρέψουν το 50% του κρατικού δανείου

Πάγιες δαπάνες

Την εξάμηνη παράταση του προγράμματος παγίων δαπανών αποφάσισε επίσης η κυβέρνηση. Υπολογίζεται ότι περίπου 100 εκατ. ευρώ δεν έχουν συμψηφιστεί και φόρους και εισφορές και προκειμένου να μην χαθεί το ποσό παρέχει τη δυνατότητα στις 31.000 επιχειρήσεις να το πράξουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Παράλληλα είναι εξαιρετικά πιθανό να παρασχεθεί η δυνατότητα να μεταβάλλουν τη σύνθεση των ποσών που οδηγούνται σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Παράταση για τροποποιητικές

Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν από την κυβέρνηση για παράταση δυο μηνών για την υποβολή χειρόγραφων και ηλεκτρονικών τροποποιητικών δηλώσεων που αφορούν αναδρομικές αποδοχές συνταξιούχων και αγροτικές αποζημιώσεις μετά τα προβλήματα που παρατηρούνται με τις βεβαιώσεις αποδοχών.

Ταυτόχρονα ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος ζητά τρίμηνη παράταση στο χρόνο έναρξης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας σε 36-72 δόσεις ενώ πάντα στο τραπέζι βρίσκεται το αίτημα για παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά τα αιτήματα και δεν αποκλείει να δοθούν παρατάσεις στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πρόβλημα.

Επίσης δεν αποκλείεται να διαγραφεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις με αναδρομικά από συντάξεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα αλλά με υπαιτιότητα του φορέα έκδοσης των σχετικών βεβαιώσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr