Τσελίκ Τουρκία
Turkey’s European Union Affairs Minister Omer Celik speaks during an interview with Reuters at the Turkish Embassy in London, Britain, September, 14, 2017. REUTERS/Will Russell

Τεράστιο εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η άκρως επιτυχημένη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια στο Κάιρο, η επανεπιβεβαίωση της ισχυρής συμμαχίας Ελλάδας-Αιγύπτου και η ταχεία διόρθωση του χάρτη που είχε «δώσει πάτημα» στην Τουρκία να εκφράσει για άλλη μια φορά τις μαξιμαλιστικές ψευδαισθήσεις της.

Προκλήσεις κι απειλές

Δεδομένου, δε, ότι το Κάιρο έκανε απολύτως σαφές ότι στο ορατό μέλλον δεν προβλέπεται συζήτηση με την Άγκυρα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, γίνεται κατανοητό ότι ακόμα ένα «τέχνασμα» της κυβέρνησης Ερντογάν «βρίσκει τοίχο», με αποτέλεσμα η Τουρκία να διαπιστώνει ότι διπλωματικά μοιάζει απομονωμένη στην περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, του ΑΚΡ, για άλλη μια φορά, μετά από «ήττα» της Άγκυρας, κατέφυγε σε προκλήσεις και απειλές κατά της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Eλλάδα δημιουργεί μια επιθετικότητα εναντίον της Τουρκίας με συμμαχίες τακτικής. Όμως οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν πως τίποτα δεν θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς, και να κοιτάξουν το μέλλον με ασφάλεια αν δεν έχουν μια δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία».

Παραληρηματικό ύφος

Στο γνωστό παραληρηματικό ύφος του, ο Τσελίκ κάλεσε την Ελλάδα να «μη νομίζει πως είναι μόνιμες οι συμμαχίες που εντάσσεται μαζί κάποιες άλλες χώρες οι οποίες έχουν στόχο να κάνουν μπρα ντε φερ με την Τουρκία. Εκείνες θα φύγουν και η Ελλάδα, στην περιοχή αυτή, θα μείνει μόνη της με την Τουρκία. Εκείνοι θα φύγουν. Γι αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να ψάξει αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, σεβόμενη την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”».

Ο Τσελίκ συμπλήρωσε ότι «μόλις η Αίγυπτος έδωσε άδειες ερευνών υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, η Ελλάδα ανησύχησε και ξεκίνησε πάλι τη δράση της εναντίον της Τουρκίας. Ξέρετε ο υπουργός Εξωτερικών τους επισκέφθηκε το Κάιρο και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου. Σημειώνουμε και κρατάμε αυτή τη δράση της Ελλάδας. Επίσης σημειώνουμε πως η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια συμμαχία εναντίον της Τουρκίας με την ονομασία Φόρουμ Φιλίας. Να μην έχει κανένας αμφιβολία πως εμείς θα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο και με τη διπλωματία, αλλά και στο μέτωπο».

Πηγή: economico.gr