Αφγανιστάν: Τί θα απογίνουν όσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν

H αναχώρηση του τελευταίου στρατιωτικού αεροσκάφους των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, αφήνει μια χώρα διαλυμένη από δύο δεκαετίες πολέμου και με μια οικονομία που εξαρτάται εδώ και χρόνια από την ξένη βοήθεια και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών σε μια κατάσταση χάους και ανασφάλειας με τους Ταλιμπάν να επιδιώκουν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους.

Κι οι ΗΠΑ, μετά το ταπεινωτικό φινάλε της εικοσαετούς εμπλοκής τους στο Αφγανιστάν, μαζί με τους συμμάχους, αλλά και αντιπάλους, όπως η Ρωσία και η Κίνα καλούνται να βρουν με ποιο τρόπο θα προσεγγίσουν τους Ταλιμπάν.

Χάος μετά την αποχώρηση των αμερικανών 

Το χάος της αμερικανικής αποχώρησης μετά την πτώση της Καμπούλ υπογραμμίζει πόσο εύθραυστη είναι η χώρα και πόσο τεράστιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Μετά την εκκένωση κάπου 120.000 ανθρώπων οι ΗΠΑ λένε ότι θα επιδιώξουν να βοηθήσουν όσους Αμερικανούς έχουν τυχόν απομείνει στη χώρα, αλλά άγνωστη παραμένει η μοίρα δεκάδων χιλιάδων Αφγανών – εργαζομένων σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, γυναικών, κοριτσιών, μελών μειονοτήτων – που ίσως θέλουν ακόμη να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. ρώην εργαζόμενων στην κυβέρνηση

Τι θα απογίνουν όσοι δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Κένεθ «Φρανκ» Μακένζι είπε  ότι παραμένουν «λιγοστές εκατοντάδες» Αμερικανοί στο Αφγανιστάν κι ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επιδοθεί σε μια διπλωματική προσπάθεια για την εκκένωσή τους.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να τους βοηθήσουμε», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠ ΕΞ Άντονι Μπλίνκεν χθες το βράδυ.

Αλλά όπως προειδοποίησε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, «μια μεγαλύτερη κρίση μόλις αρχίζει». Περίπλοκα είναι τα πράγματα αναφορικά με εκείνους τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις και την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ προηγούμενη κυβέρνηση του Αφγανιστάν, καθώς και με εκείνους που απειλούνται με αντίποινα και ωμή καταπίεση από τους Ταλιμπάν, ανάμεσά τους γυναίκες και κορίτσια, μέλη εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, εκπαιδευτές, εργαζομένους σε φιλανθρωικές οργανώσεις και ΜΚΟ.

Οι ΗΠΑ και Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους είπαν ότι θα συνεχίσουν να διευκολύνουν την εκκένωση από το Αφγανιστάν και την περασμένη Κυριακή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και 97 χώρες ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας με τους Ταλιμπάν, ώστε να επιτρέψουν την απομάκρυνση πολιτών μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά παραμένει ασαφές πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό.

Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: Η νίκη ανήκει σε όλους τους Αφγανούς -Θέλουμε καλές διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ

«Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν δεσμεύσεις ως προς την ασφαλή διέλευση και ο κόσμος θα τους κρατήσει υπόλογους. Θα συνεχιστεί η διπλωματία στο Αφγανιστάν και ο συντονισμός με εταίρους στην περιοχή για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου, ώστε να συνεχιστούν οι αναχωρήσεις εκείνων που θέλουν να φύγουν και να φθάνει ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό του Αφγανιστάν», δήλωσε χθες ο Τζο Μπάιντεν.

Πώς θα κυβερνήσουν οι Ταλιμπάν;

Οι αποφάσεις που θα λάβουν οι Ταλιμπάν το προσεχές διάστημα θα έχουν μακρύ αντίκτυπο στο μέλλον του Αφγανιστάν. Έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με σημαίνοντες Αφγανούς, όπως ο πρώτος πρόεδρος της χώρας μετά την αμερικανική εισβολή, Χαμίντ Καρζάι κι ο υπ’ αριθμόν δύο της κυβέρνησης που κατέρρευσε, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ για το σχηματισμό νέας, που όπως έχουν δηλώσει σε συνεντεύξεις Τύπου αλλά και σε δυτικά ΜΜΕ, θα είναι πιο μετριοπαθής, προσφέροντας αμνηστία σε όσους τους πολέμησαν και η οποία θα πολεμήσει τη διαφθορά.

Ωστόσο, πολλοί στην Καμπούλ, αλλά κυρίως εκτός του Αφγανιστάν διατηρούν έντονες αμφιβολίες φοβούμενοι μια ραγδαία επιστροφή στις ωμότητες που χαρακτήριζαν την προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν από το 1996 μέχρι το 2001.

Και παραμένει άγνωστο κατά πόσον η ηγεσία τους θα μπορέσει να επιβάλει την τάξη στους νέους, συχνά αμόρφωτους φονταμενταλιστές.

Ωστόσο, αυτή τη φορά οι Ταλιμπάν έχουν κάποια κίνητρα για να δοκιμάσουν μια μετριοπαθέστερη προσέγγιση ειδικά έναντι μειονοτήτων, όπως οι Ουζμπέκοι, οι Τατζίκοι κι οι σιίτες Χαζάρα αν θέλουν να αποφύγουν άλλον ένα εμφύλιο πόλεμο.

Οι τρομοκρατικές απειλές μέσα από τις τάξεις των Ταλιμπάν

Το έργο των Ταλιμπάν, ωστόσο, είναι ακόμη δυσκολότερο καθώς αντιμετωπίζουν τρομοκρατικές απειλές ακόμη και μέσα από τις τάξεις τους και κυρίως από το παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν, το «Ισλαμικό Κράτος Χορασάν» (ISIS-Κ), ενώ στην ψηφιακή εποχή, όπου οι κάμερες των κινητών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτουν τις ωμότητες στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης, μια επιστροφή στο στυγνό καθεστώς της δεκαετίας του 1990 θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα διεθνή απομόνωση τη χώρα αποσταθεροποιώντας την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

«Αυτή τη φορά οι Ταλιμπάν θα είναι διαφορετικοί, αλλά κατά πόσον αυτό αρκεί για να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα, είναι άλλο ζήτημα.

Η ζωή θα γίνει χειρότερη για τις γυναίκες, τα αντίποινα είναι μάλλον πιθανά», είπε στο Bloomberg ο συγγραφέας του Βιβλίου «Ιστορία του Αμερικανικού Πολέμου στο Αφγανιστάν», Κάρτερ Μαλκάσιαν προσθέτοντας πάντως ότι κατά τη γνώμη του δεν θα είναι τόσο ωμοί όσο τη δεκαετία του 1990.

Θα αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν; 

Το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά ακανθώδες για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Μόλις χθες ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ανεξάρτητα από τις εξελίξεις η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να αναγνωρίσει σύντομα τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Προς το παρόν ο Λευκός Οίκος έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό να θίξει το θέμα με τον Τζο Μπάιντεν να επισημαίνει ότι η νομιμότητα της κυβέρνησης στο Αφγανιστάν θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον οι Ταλιμπάν τηρούν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους και εμποδίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις να εξυφαίνουν από τα εδάφη της χώρας σχέδια επιθέσεων κατά άλλων χωρών.

Ωστόσο, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg, όσο δύσκολη κι αν είναι μια εμπλοκή των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν η εναλλακτική ίσως είναι χειρότερη, αφού ένα αποτυχημένο κράτος ή η επιστροφή του εμφυλίου στο Αφγανιστάν θα δημιουργούσε κατάλληλες προϋποθέσεις για τζιχαντιστές που οραματίζονται επιθέσεις κατά των ΗΠΑ.

Η πρώτη επίσημη αναγνώριση από μεγάλη δύναμη της κυβέρνησης των Ταλιμπάν δεν αποκλείεται να γίνει από την Κίνα, που έχει υποδεχθεί εκπροσώπους τους στο Πεκίνο και άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο με πρόσφατες δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr