Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε ότι δεν υπάρχει «αιτιολογία» για την παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, όπου συνιστούν «απειλή για την ασφάλεια».

«Η αμερικανική παρουσία είναι απειλή για την ασφάλεια»

Απευθυνόμενος στους διαπιστευμένους πρεσβευτές στην Τεχεράνη καθώς πλησιάζει η 45η επέτειος της Ισλαμικής Επανάστασης, στις 12 Φεβρουαρίου, ο Ραϊσί ζήτησε εκ νέου τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής «να επιλύονται από τους ηγέτες της περιοχής». «Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε οι καλύτεροι φίλοι των γειτονικών χωρών και της περιοχής», σημείωσε. «Δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή μας», τόνισε.

«Η αμερικανική παρουσία στο Ιράκ, στη Συρία και στο Αφγανιστάν δεν συνιστά παράγοντα ασφαλείας, είναι απειλή για την ασφάλεια. Παντού όπου ήταν παρόντες οι Αμερικανοί υπήρξαν η πηγή του κακού», σύμφωνα με τον ίδιο. Οι δηλώσεις αυτές του Ιρανού προέδρου έγιναν την ώρα που ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί εκ νέου περιοδεία στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να σημειωθεί πρόοδος για μια νέα συμφωνία για ανακωχή στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον πέμπτο μήνα του.

«Ιρανοφοβία»

«Πιστεύουμε ότι οι Δυτικοί και οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν στο μέλλον της Παλαιστίνης και ότι η ίδια η Παλαιστίνη θα πρέπει να καθορίσει την τύχη της», σημείωσε ο Ραϊσί. Η Τεχεράνη καταδίκασε τα αμερικανικά πλήγματα τις τελευταίες εβδομάδες στην Συρία και το Ιράκ με στόχο ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, κυρίως σε αντίποινα για φονική επίθεση κατά αμερικανικής βάσης στις 28 Ιανουαρίου στην Ιορδανία.

Ο Ιρανός πρόεδρος κατήγγγειλε επίσης «την ιρανοφοβία» και «την ισλαμοφοβία» στις ΗΠΑ, χώρα με την οποία το Ιράν δεν έχει διπλωματικές σχέσεις από το 1980, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Υπενθυμίζεται ότι Ιράν και ΗΠΑ έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε ένθεν και ένθεν χτυπήματα, ενίοτε και δι’ αντιπροσώπων, αυξάνοντας επικίνδυνα την ένταση στην περιοχή, αν και η Τεχεράνη δεν δείχνει διατεθειμένη να εμπλακεί άμεσα σε σύγκρουση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr