Το πρόβλημα δεν είναι νέο: σχεδόν από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ταχεία αντίδραση της Δύσης για τον εξοπλισμό του Κιέβο, μεγάλα ΜΜΕ έκαναν λόγο για… διαρροές από την Ουκρανία προς άλλες χώρες, όπλων που προορίζονταν για την αντίσταση στους Ρώσους.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει και γίνονται πιο ανησυχητικά. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Ερευνών (NBI), του -ας πούμε- FBI της Φινλανδίας, κάποια από αυτά τα όπλα καταλήγουν στα χέρια εγκληματιών. Μάλιστα, η φινλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εντόπισε αυτόματα όπλα που προορίζονταν για τον ουκρανικό στρατό, ενώ αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί και σε Σουηδία και Δανία, όπου αναφέρεται πως όπλα που παρείχε η Δύση στην Ουκρανία, έχουν καταλήξει σε εγκληματίες.

«Θα ασχολούμαστε για δεκαετίες»

«Όπλα που αποστέλλονται από διάφορες χώρες προς την Ουκρανία έχουν επίσης βρεθεί σε Σουηδία, Δανία και Ολλανδία. Έχουμε δει επίσης ότι όπλα βρίσκουν το δρόμο τους και προς την Φινλανδία» δήλωσε ο ερευνητής του NBI, Κρίστερ Άλγκρεν, ο οποίος και προσέθεσε ότι «οι τρεις από τις μεγαλύτερες συμμορίες μοτοσικλετιστών του κόσμου, οι οποίες είναι μέρος ενός ευρύτερου διεθνούς δικτύου, είναι δραστήριες στην Φινλανδία».

«Μια από αυτές είναι η Bandidos MC, η οποία έχει παρουσία σε κάθε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας. Ξέρουμε ότι οι επαφές και οι διαδρομές τους έχουν αναθερμανθεί, και πραγματοποιούνται» υπογράμμισε ο Άλγκρεν, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ουκρανία έχει λάβει ένα μεγάλο όγκο όπλων από τη Δύση και προσέθεσε με νόημα ότι «πρόκειται να ασχολούμαστε με αυτά τα όπλα για τις επόμενες δεκαετίες, πληρώνοντας εδώ το τίμημα».

Καμπανάκι από Europol

«Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν τα δίκτυά τους σε εμπορικά λιμάνια της Φινλανδίας.
Το να το σταματήσουμε αυτό, θα είναι προς το συμφέρον όλων» είπε ο Άλγκρεν, αναφέροντας πάντως πως η δράση και οι έρευνες της αστυνομίας έχουν αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου, ειδικά όσον αφορά τα σημεία εισόδου στην Φινλανδία, χωρίς, ωστόσο να υπάρξει αντίστοιχη αύξηση στους πόρους και στο προσωπικό

Υπενθυμίζεται ότι οι ανησυχίες των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών για λαθρεμπόριο όπλων μέσω Ουκρανίας είναι τόσο μεγάλες που η Europol πριν από μερικούς μήνες εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η αύξηση της κυκλοφορίας όπλων στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση και του λαθρεμπορίου τους στην ΕΕ μέσω γνωστών «διαδρόμων» ή του διαδικτύου. Οι αστυνομίες της ΕΕ ανησυχούν γιατί πλέον δεν μιλάμε μόνο για πιστόλια, αλλά για όπλα τακτικής μάχης, όπως αυτόματα και εκρηκτικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr