Φαίνεται ότι στην Ουάσινγκτον θεωρούν ότι η «μάχη του Μπαχμούτ» έχει ουσιαστικά τελειώσει και ότι, πλέον, οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να επικεντρωθούν σε άλλα σημεία και να ανασυνταχθούν.

Έμμεση παραδοχή Όστιν

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε ότι η κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία έχει περισσότερο συμβολική παρά στρατηγική σημασία, ενώ εκτίμησε ότι η κατάκτησή της δεν θα σημαίνει απαραιτήτως ότι η Μόσχα έχει ανακτήσει την πρωτοβουλία στον πόλεμο. Η μάχη για την κατάληψη της Μπαχμούτ μαίνεται εδώ και επτά μήνες. Η κατάληψή της από τον ρωσικό στρατό θα προσφέρει στη Μόσχα την πρώτη της νίκη εδώ και μήνες.

«Πιστεύω ότι έχει περισσότερο συμβολική σημασία, παρά στρατηγική ή επιχειρησιακή», δήλωσε ο Όστιν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Ιορδανία. «Η πτώση της Μπαχμούτ δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι οι Ρώσοι έχουν αλλάξει τη ροή αυτής της μάχης», πρόσθεσε ο Όστιν, ενώ σημείωσε ότι δεν θα κάνει προβλέψεις για το αν ή πότε θα πέσει η Μπαχμούτ, συμπληρώνοντας ότι αν οι ουκρανικές δυνάμεις αποφασίσουν να λάβουν θέσεις δυτικά της Μπαχμούτ, δεν θα το θεωρήσει στρατηγικό πισωγύρισμα.

Ο ρόλος της Wagner 

Η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μαχών για την κατάληψη της πόλης αυτής. Η Wagner συχνά φαίνεται να δρα ανεξάρτητα από τον ρωσικό τακτικό στρατό ή ακόμη και να βρίσκεται σε ανταγωνισμό με αυτόν. Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο μέσω του Telegram ο ιδρυτής της οργάνωσης Γεβγκένι Πριγκόζιν παραπονέθηκε ότι οι μαχητές του δεν έχουν λάβει ακόμη τα πυρομαχικά που τους υποσχέθηκε η Ρωσία.

Ο Πριγκόζιν επικρίνει τακτικά τους επικεφαλής του ρωσικού στρατού. Τον Φεβρουάριο κατηγόρησε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου για «προδοσία» επειδή στερεί από τη Wagner πυρομαχικά. Ο Όστιν αναφέρθηκε στις διαφωνίες μεταξύ της Wagner και του στρατού λέγοντας: «Πιστεύω ότι υπάρχει ένα ρήγμα εκεί. Θα έλεγα ότι οι δυνάμεις της Wagner ήταν λίγο πιο αποτελεσματικές από τις ρωσικές (…) Τούτου λεχθέντος, δεν έχουμε δει παραδειγματική απόδοση από τις ρωσικές δυνάμεις».

«Απειλές» Πριγκόζιν

Στο βίντεο που ανήρτησε ο Πριγκόζιν την Κυριακή το βράδυ ανέφερε: «Εντολές δόθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου για την παράδοση (πυρομαχικών). Αλλά μέχρι στιγμής τα περισσότερα πυρομαχικά δεν έχουν σταλεί». Ο ίδιος αναφέρθηκε σε δύο πιθανές αιτίες για την καθυστέρηση αυτή: «Τη συνηθισμένη γραφειοκρατία ή προδοσία», ενώ σε άλλο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα εμφανίζεται να προειδοποιεί τον ρωσικό στρατό τονίζοντας ότι «αν η Wagner υποχωρήσει από τη Μπαχμούτ τώρα, όλο το μέτωπο θα καταρρεύσει».

«Θα καταρρεύσει ως τα σύνορα της Ρωσίας, πιθανόν πιο μακριά. Γενικά η κατάσταση δεν θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστη», πρόσθεσε. Από την πλευρά του, το αμερικανικό think tank Institute for the Study of War (ISW) εκτίμησε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «έχουν ξεκινήσει εμφανώς να προχωρούν σε τακτική υποχώρηση περιορισμένου εύρους» στη Μπαχμούτ. Ωστόσο, σημείωσε ότι η αντίσταση στη Μπαχμούτ είναι «λογική από στρατηγικής άποψης», διότι «εξακολουθεί να εξαντλεί τους εφέδρους και τον εξοπλισμό της Ρωσίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr