Σε μια κίνηση οικονομικού αντιπερισπασμού, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε χθες (Πέμπτη) να σταματήσει τα συμβόλαια προμήθειας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, που καλύπτουν το ένα τρίτο των αναγκών της, εάν οι ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν να να γίνουν οι σχετικές συναλλαγές στο ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι. Η ενέργεια αυτή είναι η πιό “προχωρημένη”, μέχρι στιγμής , οικονομική αντίδρασή του στη συντριβή που έχει υποστεί η Ρωσική οικονομία από τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή του στην Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέρριψαν το τελεσίγραφο του Πούτιν, με τον μεγαλύτερο εισαγωγέα Ρωσικού φυσικού αερίου στην ήπειρο, τη Γερμανία, να το χαρακτηρίζει «εκβιασμό». Και αυτό , παρά το γεγονός ότι η Μόσχα πρόσφερε στους αγοραστές έναν μηχανισμό για να ανταλλάξουν τα ευρώ με ρούβλια μέσω μιας ρωσικής τράπεζας.

Η ενεργειακή κρίση έχει τεράστιες προεκτάσεις

Η Ευρώπη θέλει να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια, αλλά αυτό εγκυμωνει τον κίνδυνο να οδηγήσει (στο άμεσο μέλλον, τουλάχιστον) περαιτέρω στα ύψη τις τιμές των καυσίμων. Από την πλευρά της, η Ρωσία – που η οικονομία της “χτυπάει κόκκινο” από τις κυρώσεις – με τον “εκβιασμό” της, διακινδυνεύει να χάσει μια σημαντική πηγή εσόδων.

Η εισβολή των πέντε εβδομάδων (μέχρι σήμερα) του Πούτιν στην Ουκρανία οδήγησε στο θάνατο χιλιάδες αστρατιώτες και αμάχους, κονιορτοποίησε πόλεις και χωριά,διέλυσε κρίσιμες υποδομές της χώρας, ανάγκασε μάζες τρομοκρατημένων ανθρώπων να κρύβονται στα υπόγεια, σε άθλιες συνθήκες και ξερίζωσε περίπου το ένα τέταρτο του Ουκρανιθκού πληθυσμού των 44 εκατομμυρίων από τις εστίες τους.

Αντιμετωπίζοντας σκληρή αντίσταση από τον στρατό της Ουκρανίας και μια (απρόσμενα, ίσως) ανένδοτη στάση της Δύσης, ο Πούτιν οδηγείται τώρα να παίξει ένα από τα λίγα χαρτιά που του έχουν απομείνει την “καυτή” ανάγκη των ευρωπαίων για την προμήθεια προίόντων ενέργειας.

Πούτιν: “Πρέπει να ανοίξετε λογαριασμούς σε ρούβλια”

“Πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στη ρωσική Gazprombank. Από αυτούς τους λογαριασμούς τα ευρώ θα μετατρέπονται σε ρούβλια και έτσι θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που θα παραδοθεί από αύριο (σήμερα Παρασκευή)”, είπε χθες ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη μέχρι τώρα έπαιρνε το ρωσικό αέριο δωρεάν, επειδή πλήρωνε σε ευρώ και στη συνέχεια πάγωνε τις πληρωμές της, στις ευρωπαίκές τράπεζες, στο πλαίσιο των κυρώσεων.

“Εάν δεν πραγματοποιηθούν τέτοιες πληρωμές (σε ρούβλια), θα το θεωρήσουμε ως αθέτηση υποχρεώσεων εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες… οι υπάρχουσες συμβάσεις θα σταματήσουν”, κατέληξε το τελεσίγραφό του ο Πούτιν.

“Αν η Ρωσία σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σηματοδοτεί μια μεγάλη κλιμάκωση, που ανάλογή της δεν έγινε καν στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, σημειώνουν οι  αναλυτές της Fitch Solutions. Και οι συνέπειές της είναι άγνωστες τηγ στιγμή αυτή…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr