Νέο, σφοδρότατο «χτύπημα» στη διαδικτυακή «αυτοκρατορία» του Μαρκ Ζάκερμπεργκ εξαπέλυσε ένα από τα πλέον σεβαστά ΜΜΕ στον κόσμο, προκαλώντας σοβαρή αναταραχή στην εταιρεία Meta.

Συγκεκριμένα, έρευνα της Wall Street Journal και ερευνητών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Αμχερστ αναφέρει ότι το Instagram, ο δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, με πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες, «βοηθά» στη σύνδεση και την προώθηση ενός τεράστιου δικτύου λογαριασμών που είναι ανοιχτά αφιερωμένοι στην προμήθεια σεξουαλικού περιεχομένου για ανηλίκους.

Ο ρόλος των αλγόριθμων

Οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν εδώ και καιρό το διαδίκτυο, αλλά σε αντίθεση με τα φόρουμ και τις υπηρεσίες μεταφοράς αρχείων που απευθύνονται σε άτομα που έχουν ενδιαφέρον για παράνομο περιεχόμενο, το Instagram δεν «φιλοξενεί» απλώς αυτές τις δραστηριότητες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, oι αλγόριθμοί του τις προωθούν. Το Instagram συνδέει τους παιδόφιλους και τους καθοδηγεί ώστε να έχουν πρόσβαση σε πωλητές ανάλογου περιεχομένου μέσω συστάσεων για «εξειδικευμένα ενδιαφέροντα».

Αν και για τους περισσότερους στην πλατφόρμα δεν είναι ορατοί, οι λογαριασμοί αυτοί στο Instagram είναι «ξεδιάντροποι»: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Instagram επιτρέπει στους χρήστες να αναζητήσουν hashtags όπως #pedowhore (παιδοπόρνη) και #preteensex (προεφηβικό σεξ) συνδέοντάς τους με λογαριασμούς που χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους όρους για να διαφημίσουν υλικό παιδικού σεξ, που διαθέτουν προς πώληση.

Πώληση «υλικού» και «υπηρεσιών»

Σε τέτοιους λογαριασμούς μάλιστα, πολλές φορές προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι διευθύνονται από τα ίδια τα παιδιά. Οι λογαριασμοί του Instagram που προσφέρουν πώληση παράνομου σεξουαλικού υλικού γενικά δεν το δημοσιοποιούν ανοιχτά, αλλά αναρτούν «μενού» περιεχομένου. Ορισμένοι λογαριασμοί καλούν τους αγοραστές να αναθέσουν συγκεκριμένες πράξεις. Ορισμένα μενού περιλαμβάνουν τιμές για βίντεο με παιδιά που «βλάπτουν τον εαυτό τους», ακόμα και «εικόνες ανηλίκων που εκτελούν σεξουαλικές πράξεις με ζώα».

Τις παραπάνω σοκαριστικές διαπιστώσεις έκαναν οι ερευνητές του Παρατηρητηρίου Διαδικτύου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι τα παιδιά εμφανίζονται διαθέσιμα για προσωπικές «συναντήσεις» επί πληρωμή. Μπροστά στα συγκλονιστικά στοιχεία, η Meta αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα και δήλωσε ότι έχει συστήσει μια εσωτερική ομάδα εργασίας για την αντιμετώπισή τους. «Η εκμετάλλευση των παιδιών είναι ένα φρικτό έγκλημα» δήλωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας και πρόσθεσαν ότι «ερευνούμε συνεχώς τρόπους για να αμυνθούμε ενεργά εναντίον αυτής της συμπεριφοράς».

Μπλοκάρισμα χρηστών

Η Meta δήλωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταργήσει 27 δίκτυα παιδεραστίας και σχεδιάζει περισσότερες απομακρύνσεις. Επίσης, η πλατφόρμα δήλωσε ότι έχει μπλοκάρει χιλιάδες hashtags που «σεξουαλικοποιούν» παιδιά, ορισμένα με εκατομμύρια αναρτήσεις, και περιορίζει τους χρήστες από το να αναζητούν όρους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση. Είπε επίσης ότι εργάζεται για να αποτρέψει τα συστήματά της από το να συστήνουν σε δυνητικά παιδόφιλους ενήλικες να συνδέονται μεταξύ τους ή να αλληλεπιδρούν ο ένας με το περιεχόμενο του άλλου.

Πρώην και νυν υπάλληλοι της Meta που έχουν εργαστεί σε πρωτοβουλίες για την παιδική ασφάλεια στο Instagram υπολογίζουν ότι ο αριθμός των λογαριασμών που υπάρχουν «κυρίως» για να γίνεται παρακολούθηση τέτοιου περιεχομένου «είναι εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια». Ενδεικτικό είναι ότι ένας εκπρόσωπος της Meta είπε ότι η εταιρεία επιδιώκει να μπλοκάρει τέτοιους χρήστες, διαγράφοντας 490.000 λογαριασμούς για παραβίαση των πολιτικών της για την ασφάλεια των παιδιών μόνο τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr