Τούρκοι διανοούμενοι

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dundar βρίσκεται σε εξορία στο Βερολίνο από το 2016 λόγω της σκληρής κριτικής που έχει ασκήσει στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan).

Ο ίδιος αναγκάστηκε να αφήσει τη θέση του στην εφημερίδα Cumhuriyet και εγκατέλειψε την Τουρκία έχοντας περάσει μήνες στη φυλακή και έχοντας επιζήσει μιας δολοφονικής απόπειρας εναντίον του, γράφει η βρετανική εφημερίδα The Times, (κείμενο Suna Erdem).

Η Τουρκία κατέσχεσε τα χρήματα και την περιουσία του

Η τουρκική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κατάσχεση των χρημάτων του και της ακίνητης περιουσίας του. Στη Γερμανία, έχει υποστεί παρενοχλήσεις από οπαδούς του Erdogan.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, καταδικάστηκε από την τουρκική δικαιοσύνη σε 27,5 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία και παροχή βοήθειας σε τρομοκράτες σε μια υπόθεση στην οποία φαίνεται, ωστόσο, να εμπλέκεται σύμβουλος ασφαλείας του Τούρκου προέδρου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Τούρκου μαφιόζου Sedat Peker.

Ο Dundar εκτιμά πως οι αποκαλύψεις του Peker θα βλάψουν την τουρκική κυβέρνηση. Ο ίδιος θεωρεί πως ο Erdogan είναι απερχόμενος και σχεδιάζει την επιστροφή του στην Τουρκία. Γνωρίζει πως ο Erdogan θα παλέψει σκληρά για να παραμείνει στην εξουσία.

Ωστόσο, η πτώση της δημοτικότητάς του και η ανάδειξη δυνατών πολιτικών αντιπάλων όπως οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας του δίνουν ελπίδα.

Τούρκοι του νέου κύματος στη Γερμανία

Η Γερμανία φιλοξενεί χιλιάδες Τούρκους του λεγόμενου Νέου Κύματος. Πρόκειται, κυρίως, για ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και συγγραφείς που εγκατέλειψαν την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ο Dundar προσπαθεί να βοηθήσει την Τουρκία να συνέλθει από την αφαίμαξη που υφίσταται σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Σε συνεργασία με μια ομάδα άλλων Τούρκων εξόριστων, εμπνέεται από το παράδειγμα ενός αριστερού Γερμανού, του Ernst Reuter , ο οποίος εγκατέλειψε τη ναζιστική Γερμανία για την Τουρκία και επέστρεψε στη χώρα του όπου υπήρξε δήμαρχος του Βερολίνου.

Κατά τη δεκαετία του 1930 μερικοί Γερμανοί επιστήμονες απέδρασαν από το καθεστώς Χίτλερ στην Τουρκία.

Κράτησαν την επικοινωνία τους με τη Γερμανία. Μετά τον πόλεμο, επέστρεψαν στις πατρίδες τους και ανέλαβαν σημαντικούς ρόλους, σημειώνει ο Dundar. «Ογδόντα χρόνια αργότερα, το παράδειγμα αυτό μας δείχνει καθαρά τι πρέπει να γίνει», σημειώνει.

ΠΗΓΗ: The Times

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr