Ρωσία Ιταλία

Σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας δοκιμάζει τις σχέσεις Ρωσίας – Ιταλίας απειλώντας με ανοιχτή κρίση μεταξύ Μόσχας και Ρώμης.

Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν έναν ρώσο στρατιωτικό κι έναν ιταλό πλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας. Για την υπόθεση κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ο ρώσος πρέσβης στην Ρώμη, γεγονός που προκάλεσε την  έντονη ρωσική αντίδραση.

Παρέδιδε απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν και το ΝΑΤΟ

Η ιταλική αστυνομία, σύμφωνα με το Reuters, συνέλαβε έναν ρώσο αξιωματικό διαπιστευμένο στη ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη, και έναν πλοίαρχο ιταλικής φρεγάτας, πιάνοντας τους επ’ αυτοφώρω κατά τη διάρκεια συνάντησής τους. Οπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο ιταλός αξιωματικός παρέδιδε στον ρώσο απόρρητα έγγραφα υψηλής διαβάθμισης.

«Αστυνομικοί παρενέβησαν σε μυστική συνάντηση μεταξύ των δύο, αμέσως μετά την επίδοση εγγράφων ανώτατης διαβάθμισης από τον ιταλό αξιωματικό έναντι χρηματικού ποσού», ανέφερε ανακοίνωση της ιταλικής αστυνομίας. Τα επίμαχα έγγραφα φέρονται να αφορούσαν και στη λειτουργία του ΝΑΤΟ, πράγμα που αφορά και στην ασφάλεια άλλων κρατών, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA. H ιταλική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για ποσό 5.000 ευρώ.

«Και οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα που συνδέονται με κατασκοπεία και την κρατική ασφάλεια», προστίθεται στην ιταλική ανακοίνωση, που αναφέρει ότι η συνάντηση και οι συλλήψεις έγιναν την Τρίτη το βράδυ.

Μεγάλη επιχείρηση των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν έκδοσης εντάλματος της εισαγγελίας της Ρώμης, ενώ είχε προηγηθεί μακρά επιχείρηση  των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ο Ιταλός αξιωματικός κρατείται, ενώ αναμένονται διευκρινίσεις για τον Ρώσο, δεδομένης της διπλωματικής του ασυλίας. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, πάντως, δήλωσε ότι ήδη απελαύνονται δύο Ρώσοι αξιωματούχοι από την Ιταλία.

Κλήθηκε για εξηγήσεις ο ρώσος πρέσβης στην Ρώμη

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στη Ρώμη, Σεργκέι Ραζόφ, για εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση, προσδίδοντας πλέον διαστάσεις διακρατικής αντιπαράθεσης στο ζήτημα.

Η Μόσχα αντέδρασε άμεσα, με το ημιεπίσημο πρακτορείο RIA να μεταδίδει δήλωση της ρωσικής πρεσβείας ότι διερευνά την υπόθεση και ελπίζει το θέμα να μην πλήξει τις διμερείς σχέσεις – μήνυμα, που πρακτικά ερμηνεύεται και ως απειλή κατά της Ιταλίας για πιθανές συνέπειες σε βάρος της.

«Πρόκειται για το σοβαρότερο επεισόδιο κατασκοπείας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», σχολίασε η έγκυρη ιταλική εφημερίδα La Repubblica, προσθέτοντας ότι «θέτει σε δοκιμασία την εμπιστοσύνη μεταξύ Μόσχας και Ρώμης».

Πηγή: economico.gr