Φράνσις Φουκουγιάμα

Ίσως και να μπλοφάρει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά είναι σημαντικό για την Ουκρανία να ανακτήσει εδάφη πριν από μία ενδεχόμενη επανεκλογή Τραμπ, λέει ο Φράνσις Φουκουγιάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle συζητώντας τι σημαίνουν οι θεωρίες του για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό για τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από τους κορυφαίους διανοούμενους της γενιάς του

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Στάντφορντ έγινε ευρύτερα γνωστός με το βιβλίο του «Το τέλος της Ιστορίας», που κυκλοφόρησε το 1992. Σήμερα ο Φουκουγιάμα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους διανοούμενους της γενιάς του.

Στα τέλη Ιουνίου οι ρωσικές Αρχές του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι συμμετέχει στο Επιστημονικό Συμβούλιο του ρωσικού «Ιδρύματος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς», που ίδρυσε ο φυλακισμένος αντιφρονών Αντρέι Ναβάλνι.

DW: Είστε πλέον ένα από τα πρόσωπα, στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία. Πώς αισθάνεστε γι αυτό;

Φράνσις Φουκουγιάμα: Θεωρώ τιμή μου το ότι βρίσκομαι σε αυτή τη λίστα. Όλοι οι σημαντικοί ξένοι επικριτές της Ρωσίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν μπει στη λίστα και βασικά αναρωτιόμουν πώς και χρειάστηκαν τόσο πολύν καιρό μέχρι να συμπεριλάβουν και το δικό μου όνομα.

Μεγάλος θαυμαστής του Αλεξέϊ Ναβάλνι 

Γιατί αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ιδρύματος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς;

Είμαι μέγας θαυμαστής του Αλεξέι Ναβάλνι, τον είχα συναντήσει στη Βαρσοβία το 2019. Η διαφθορά αποτελεί τεράστιο πρόβλημα στη Ρωσία και σε όλον τον κόσμο και είμαι ευτυχής που υποστηρίζω αυτό το ίδρυμα με όποιον τρόπο μπορώ.

Οι μπλόφες του Πούτιν και το συμφέρον της Ουκρανίας

«Μόλις αρχίσαμε», είπε πρόσφατα ο Πούτιν αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία. Μπλοφάρει;

Νομίζω ότι ψεύδεται, όπως κάνει και για πολλά άλλα θέματα. Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές που εξετάζουν τη διάταξη των ρωσικών δυνάμεων, σημειώνουν ότι η Ρωσία πάσχει από σοβαρή έλλειψη έμψυχου δυναμικού. Επίσης έχει απωλέσει περίπου το ένα τρίτο της στρατιωτικής δύναμης που είχε αρχικά συγκεντρώσει, για να καθυποτάξει την Ουκρανία.

Οι εκτιμήσεις για τις ρωσικές απώλειες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά μία πιθανή εκτίμηση είναι ότι 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 60.000 τραυματίστηκαν. Για να μη μιλήσουμε για τους αιχμαλώτους πολέμου. Γ

ια μία χώρα με το μέγεθος της Ρωσίας είναι λίγο πολύ μία καταστροφή στο στρατιωτικό πεδίο. Θεωρώ λοιπόν, με δεδομένο ότι οι Ρώσοι κατέκτησαν ελάχιστα εδάφη από τότε που άρχισαν να εστιάζουν στο Ντονμπάς, ότι δεν έχουν και πολλές εφεδρείες. Και νομίζω ότι ο Πούτιν μπλοφάρει όταν λέει ότι δεν έχει καν αρχίσει.

Η ενδεδειγμένη στρατηγική για την Ουκρανία 

Ποια στρατηγική νομίζετε ότι θα ήταν η ενδεδειγμένη για την Ουκρανία;

Επί του παρόντος η πιο ρεαλιστική στρατηγική είναι να εστιάσει στον Νότο, να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα με την ανάκτηση της Χερσώνας και άλλων λιμανιών στην Αζοφική Θάλασσα. Αυτό είναι πιο σημαντικό από το Ντονμπάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr