κορονοϊός ΕΣΥ

Σε ασφυκτικά επίπεδα φθάνει πλέον η πίεση στο σύστημα Υγείας λόγω της έξαρσης της πανδημίας: Ο μέσος όρος των εισαγωγών ασθενών covid στα νοσοκομεία έχει φθάσει στις 330, ενώ συνολικά σε όλη την χώρα νοσηλεύονται πάνω από 3.200 ασθενείς με κορονοϊό.

Η έκρηξη της πανδημίας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ταχύτατη διασπορά της, πολύ πιο μεταδοτικής, βρετανικής μετάλλαξης την οποία αφορά και το 60 έως 70% των νέων κρουσμάτων. Ειδικά, δε, στην Αττική και την Κρήτη το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 90%, όπως δήλωσε στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

“Ο ιός έγινε ακόμη πιο έξυπνος”

«Ο ιός έγινε ακόμη πιο έξυπνος, βρήκε έναν τρόπο να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Η απλή καθολική και ορθή χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο όπλο μέχρι να αυξηθεί ικανοποιητικά το ποσοστό εμβολιασμού» είπε για τις μεταλλάξεις η κυρία Παπαευαγγέλου.

Όσον αφορά την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, μόνο στην Αττική την τελευταία εβδομάδα έγιναν 1.600 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όπως τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, 196 ασθενείς διασωληνώθηκαν την τελευταία εβδομάδα πανελλαδικά, αυξάνοντας την πληρότητα κλινών ΜΕΘ στο 63% στην επικράτεια και στο 87% στην Αττική. Ωστόσο ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σχετικά χαμηλός, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε 15 ημέρες

Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε πως στη χώρα μας αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο με έναν εβδομαδιαίο μέσο όρο 1.909 κρούσματα ανά μέρα, έχοντας διπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, ο δείκτης θετικότητας στον κορονοϊό αυξήθηκε αγγίζοντας το 4% και πλέον τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 16.500.

Στην Αττική, υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 8.000 ενεργά κρούσματα. «Δεν προβληματίζει μόνο η Αττική», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου καθώς επιδεινωση της εικόνας παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα. «Σχεδόν 2.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.

Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως άτομα ηλικία 20 ως 65 ετών είναι η πλειοψηφία των ατόμων που προσβάλλονται από τον κορονοϊό.

Στα θετικά, πάντως, επεσήμανε το ότι  παρατηρείται μικρή μείωση στο ποσοστό νέων κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 75 – γεγονός που συνδέεται ενδεχομένως και με την πρόοδο των εμβολιασμών.

Πηγή: economico.gr