Σκληραίνει η λογοκρισία στην Τουρκία: Πρόστιμα και απαγόρευση πολιτικών εκπομπών

Η υπηρεσία επιτήρησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας τιμώρησε τρία τηλεοπτικά κανάλια με πρόστιμα και απαγόρευση μετάδοσης ορισμένων πολιτικών εκπομπών, καταδικάζοντας έτσι τον τρόπο που κάλυψαν την απόφαση για ποινή φυλάκισης και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτωντου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Πρόστιμα και λογοκρισία στο Tele1

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Τουρκίας, το RTUK επέβαλε πρόστιμο στο Tele1 επειδή οι δύο κορυφαίοι σχολιαστές του, ο αρχισυντάκτης Merdan Yanardag και ο καθηγητής Emre Kongar, χαρακτήρισαν την ετυμηγορία κατά του Ιμάμογλου ως «πραξικόπημα ενάντια στη θέληση του λαού» που τον εξέλεξε  δήμαρχο το 2019.

Ο Ιμάμογλου, πιθανός αντίπαλος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές αυτού του έτους, καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε περισσότερα από δύο χρόνια φυλάκιση και απαγόρευση συμμετοχής στην πολιτική ζωή για «προσβολή» δημοσίων αξιωματούχων. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις αναφέρουν ότι πολλοί Τούρκοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος, βρίσκουν την απόφαση άδικη και υποκινούμενη από πολιτικές σκοπιμότητες .

Σημαντικά εμπόδια στην ελευθερία του Τύπου

«Το RTUK αποτελεί πλέον ένα σημαντικό εμπόδιο στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης», δήλωσε μετά τις ποινές ο Merdan Yanardag, αρχισυντάκτης του Tele1. Σύμφωνα με τον ίδιο οι οικονομικές ποινές αντιστοιχούν στο 6% περίπου των μηνιαίων εσόδων από διαφημίσεις της αλυσίδας ενημερωτικών Μέσων του Tele1.

Επικρίνοντας την απόφαση για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και «επινόηση εγκλημάτων που δεν υπάρχουν», ο Yanardag είπε ακόμα ότι η υπηρεσία επιτήρησης των μέσων ενημέρωσης, θεωρεί έγκλημα το … να μην σκέφτεται κανείς με τον ίδιο τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί το σύστημα Ερντογάν.

Πρόστιμο στο HalkTV για … μορφασμούς σχολιαστή

Το RTUK επέβαλε επίσης πρόστιμο στο HalkTV επειδή δύο σχολιαστές του ανέφεραν ότι η αντιπολίτευση αποκάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού «υπουργό εγκληματικών υποθέσεων». (ΣΣ: Στα τούρκικα, το «Εσωτερικών» και «εγκληματικών» έχουν την ίδια ομοιοκαταληξία)

Στην πρωινή εκπομπή του HalkTV που παρουσιάζεται από την βετεράνο δημοσιογράφο Aysenur Arslan επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο γιατί  «επαινείται η τρομοκρατία μέσω χειρονομιών και μοσφασμών του σχολιαστή», αποκάλυψε ο Ilhan Tasci, μέλος (μειοψηφία) του RTUK που προτάθηκε από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Η Aysenur Arslan, μία εβδομηντάχρονη δημοσιογράφος που φιλοξενεί το δημοφιλές “Media Quarter”, χλεύασε την απόφαση να αποκλειστεί από την εκπομπή για τρεις ημέρες. «Φαίνεται ότι έκανα χειρονομίες στο πρόσωπο με τρόπο που… επαινούσα την τρομοκρατία και το RTUK με τσάκωσε», έγραψε σκωπτικά στο Twitter. «Αυτή τη στιγμή εξασκούμαι σε αποδεκτούς μορφασμούς στον καθέφτη μου , ώστε να είμαι αρεστός στο RTUK». Στη συνέχεια, σε πιο νηφάλιο τόνο, κάλεσε τις ομάδες των μέσων ενημέρωσης και τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «κατασκευασμένες» κατηγορίες.

Πρόστιμο και στο Fox TV

Ένα τρίτο πρόστιμο επιβλήθηκε στο Fox TV, όπου ο Sera Kadigil, ο αξιοπρεπής βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη είπε: «Εάν ο Ερντογάν είχε πατήσει ποτέ τα πόδια του σε μια αγορά, θα ντρεπόταν για όλες τις απόψεις του για την οικονομία».

Το RTUK έχει συχνά κατηγορηθεί ότι βύθισε ανεξάρτητα ή επικριτικά ειδησεογραφικά κανάλια υπό βαριά πρόστιμα και ποινές. Τα πρόστιμα βασίζονται στα έσοδα των καναλιών από διαφημίσεις, με κάθε πρόστιμο να μειώνει το 3-5% των εσόδων του προηγούμενου μήνα. Τα τρία ξεχωριστά πρόστιμα στον Αρσλάν θα κοστίσουν λ.χ. στο HalkTV το 9% των εσόδων από διαφημίσεις του Νοεμβρίου.

Οι αποφάσεις του RTUK ήταν αμφιλεγόμενες εδώ και χρόνια, αλλά καθώς η Τουρκία θα έχει εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2023, το κρατικό όργανο έχει σφίξει τον έλεγχο του στα μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση. Η Ετήσια Έκθεση Παρακολούθησης Μέσων 2021, που εκπονήθηκε από την Ένωση Δημοσιογράφων με έδρα την Άγκυρα, ανέφερε ότι το 2021, 80 από τα 103 πρόστιμα και ποινές του διοικητικού συμβουλίου πήγαν σε κανάλια που επικρίνουν την κυβέρνηση. Πέντε κανάλια (Halk TV, Tele 1, KRT, Fox TV και Haberturk) πλήρωσαν συνολικά 23 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (1,2 εκατομμύρια δολάρια).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr